Hat magyar állampolgárt, köztük négy gyereket menekítettek ki a Gázai övezetből - videó

Izrael, Palesztina, gáza, háború, izraeli háború, konfliktus, palesztin, Gázai övezet, 2023.11.13.
A flare fired by Israeli forces falls at a position near Israel's southern border in the northern Gaza Strip on November 12, 2023 amid ongoing battles between Israel and the Palestinian Hamas movement. (Photo by FADEL SENNA / AFP)
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter elmondta, hogy a Közel-Keleten továbbra is kétségbeejtő a biztonsági helyzet. Felidézte, hogy összesen tizenöt magyar állampolgárral tartották a kapcsolatot Gázában. Sokáig nem volt lehetőségük, hogy elhagyják az övezetet a biztonsági körülmények miatt.
Vágólapra másolva!

"Két héttel ezelőtt kaptuk a hírt, hogy megindulhatnak a külföldi állampolgárok, elhagyhatják Gázát" - magyarázta a külgazdasági és külügyminiszter.

Elmondta, hogy ezt követően egyeztetett izraeli és egyiptomi kollégáival, akik megígérték: Izraeli oldalról kiengedik, Egyiptomi oldalról beengedik a magyar állampolgárokat, amint elérik a rafai határátkelőt.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy heten ott maradtak, majd két héten keresztül a biztonsági körülmények nem voltak adottak ahhoz, hogy átkeljenek Egyiptomba. Ráadásul többen sebesülést is szereztek.

A külgazdasági és külügyminiszter ezt követően bejelentette, hogy hat magyar állampolgár, köztük négy gyerek, valamint két palesztin családtagjuk egy hosszú, egész napos folyamatot követően nemrég átléptek Egyiptomba, ott pedig a kairói magyar nagykövetség munkatársai várták őket.

"Most már egy kisbusszal Kairó felé tartanak, ahol a szállásuk biztosított" - mondta Szijjártó Péter hozzátéve, hogy ők a héten már meg is érkezhetnek Magyarországra. Egy magyar állampolgár úgy döntött, hogy Gázában marad, nem élt a felajánlott lehetőséggel. Vele továbbra is kapcsolatban lesznek.