Botrányos beismerést tett Németország

orosz ukrán háború, Azov-ezred, galíciai SS, nácik, SS, Waffen-SS
A galíciai SS-hadosztály egyenruhája, rajta a hadtest jelvénye és a birodalmi sas felvarró. Az ukrán legfelsőbb bíróság alternatív történelemszemlélete szerint ezek nem minősülnek náci szimbólumnak.
Vágólapra másolva!
Az év eleje óta mintegy 30 ezer ukrán katonát képeztek ki Németországban és más európai országokban. Sokukat rövid tanfolyamokon — írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Vágólapra másolva!

Kiképzést kaptak a modern nyugati fegyvertechnológiákban, például a Leopard páncélozott jármű kezelésére. A tiszthelyettesek és a tisztek azt tanulják, hogyan vezessék jobban egységeiket az orosz erők elleni harcban. Az egészségügyi személyzet képzésének célja, hogy növeljék a háborúban súlyosan megsebesült katonák túlélési esélyeit.

Leopard 2-es az ukrán fronton Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Vincenzo Circosta

Miután a vadonatúj Iris-T SLM légvédelmi rendszerekkel kapcsolatos oktatásban részesültek — amelyekkel még a Bundeswehr sem rendelkezik —, az ukrán katonák hazatértek a fegyverekkel, hogy hatékonyabban védjék meg városaikat a halálos orosz cirkálórakétákkal szemben.

A nyugati fegyverrendszerekre való speciális kiképzés mellett a gyalogsági harcot is oktatják; az egyenként 60-70 katonából álló ukrán századokat Németországból, Hollandiából és más nemzetekből érkező oktatók képzik ki a modern hadviselésre. Azt mondják, hogy a nyugati elveket a katonák gyakorlati műveleti tapasztalataival ötvözik, akik gyakran közvetlenül a frontról érkeznek a kiképzési programra, mielőtt visszatérnének a számbeli fölényben lévő orosz egységek elleni harcba.

Andreas Marlow, az EU támogató misszióját, az EUMAM-ot (European Union Military Assistance Mission Ukraine) német részről irányító altábornagy a kiképzők tevékenységét számokban, emberekben, tanfolyamokban és időegységekben tudja összefoglalni:

8000 katona, 165 képzési modul, hat nap, heti 12 óra.

A cél az, hogy az év végére 10 000 kiképzett katona legyen. Egyszerre átlagosan 600 ukrán katona tartózkodik majd a német kiképzőtéren. Marlow szerint a cél a katonák túlélőképességének növelése, a lehető legtöbb tudás átadása túl kevés idő alatt, hogy minél tovább bírják a frontvonalon.

A Bakhmutnál vagy most Melitopol környékén harcolóknak gyakran csak néhány napjuk van hátra. Az ukrán vezérkari főnök, Valerij Szalusnij nemrégiben az első világháború lövészárok-háborúihoz hasonlította a helyzetet. Az ukrán tábornokok a helyzetet „mészárszékként" jellemezték. És pontosan oda kell hamarosan visszatérniük a katonáknak. Néhányan talán utoljára találkozhattak Németországba menekült feleségeikkel és gyermekeikkel.

A galíciai SS-hadosztály egyenruhája, rajta a hadtest jelvénye és a birodalmi sasfelvarró. Az ukrán legfelsőbb bíróság alternatív történelemszemlélete szerint ezek nem minősülnek náci szimbólumnak Forrás: SPZH.news/Origo

A kiképzést a brandenburgi Strausbergben egy többnemzetiségű stáb szervezi. Marlow helyettese a holland Martin Bonn tábornok, egy magas szintű szakértelemmel rendelkező tiszt. Az egész uniós kiképző missziót egy francia tengernagyhelyettes vezeti Brüsszelből. A megállapodás politikai súrlódásokhoz vezetett, de munkaszinten állítólag jól működik. Franciaország mintegy 150 kiképzővel segíti a lengyelországi kiképzést.

Az Azov ezred nevű ukrán neonáci alakulat katonái Forrás: Mandiner/Origo

Az Ukrajnából Németországba érkező katonák közül sokan nagyon fiatalok, és éppen csak besorozták őket. Mások hónapokon át a legmostohább körülmények között élték át a lövészárokharc borzalmait, és már mély traumákat szenvedtek. A legidősebb kiképzett a 70-es éveiben járt. Marlow még mindig ódákat zeng az ukránok harci szelleméről. Közben a kiképzők sokat tanultak a vendégektől, például a drónharc gyors fejlődéséről. Egy számadat jól szemlélteti ezt: Ukrajna havonta mintegy 10 ezer drónt veszít a háborúban, amelyek közül sok felfegyverzett drón. Összehasonlításképpen a német fegyveres erők egyetlen felfegyverzett drónnal sem rendelkeznek. És így a modern harctéren is hiányzik egy kulcsfontosságú eszköz, amikor a kiképzésről van szó.

Más tudásátadás taktikai szinten történik — például a tüzérségi alkalmazások használata, vagy az orosz egységek megközelítésének részletei.

— ahogy Boris Pistorius (SPD) védelmi miniszter fogalmaz.

Boris Pistorius (SPD), nemét védelmi miniszter Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Mohssen Assanimoghaddam

A képzést az határozza meg, hogy az ukrán fél mit akar. Kezdetben inkább a védekező taktikáról szólt, most már a támadásról. Kezdetben a nyílt terepen való harcról szólt, most az erdőkben és településeken való összecsapásokról. Speciális kiképzésre is szükség van, például a mesterlövészek számára. Az ukránok mentális és fizikai terhelése óriási.

De a Marlow parancsnokságában lévő kiképzőknek, akik 14 európai nemzetből érkeztek, szintén óriási teljesítményt kell nyújtaniuk. A Bundeswehr esetében jelenleg akár 1000 olyan férfi és nő is lehet, aki emiatt hiányzik az egységeiből.

A Bundeswehr kiképzőkapacitásának jelentős része — például a páncélozott járművek vezetési oktatói — az ukrajnai misszióban vannak bevetve.

A jelentések szerint hiány van nyelvi közvetítőkből. Bár sok ukrán él már Németországban, a magas bürokratikus akadályok miatt nem tolmácsolhatnak a csapatoknak. És persze arra is ügyelni kell, hogy a kiképzésre irányuló, amúgy is számos kémkedési tevékenység ne terjedjen el túlzottan. Oroszország e tekintetben aktívnak számít.