Egyre nagyobb az iszlamista terrortámadások kockázata Hollandiában

késelés, Hága, Hollandia, 2019.11.29.
Hága, 2019. november 29. Rendőrök Hágában 2019. november 29-én, miután késeléses támadás történt a fő bevásárlóutcában. Többen megsebesültek. MTI/EPA/ANP/Sem van der Wal
Vágólapra másolva!
Az ötös skálán négyes fokozatúra emelte a hollandiai terrorfenyegetettség szintjét az illetékes holland terrorelhárító ügynökség (NCTV) szerdán, miután úgy ítélte meg, hogy dzsihadista csoportok, illetve magányos elkövetők miatt "valós esély van terrortámadásra Hollandiában".
Vágólapra másolva!

Az ügynökség közölte, növekszik a dzsihadista-ihletésű terrorista fenyegetés Hollandiában.

- fogalmaztak.

Az olyan szervezetek, mint

az Iszlám Állam, vagy az al-Kaida arra használják a gázai háborút, hogy szimpatizánsaikat támadások végrehajtására ösztönözzék Európában.

Támadásokra szólítanak fel megtorlásul az iszlám szent könyve, a Korán különböző európai országokban történt megszentségtelenítéséért is - írták.

A Franciaországban, Németországban, Belgiumban és az Egyesült Királyságban október eleje óta elkövetett támadások jól szemléltetik, hogy milyen kockázatokat jelentenek az aktuális események és a terrorszervezetek által inspirált, radikalizálódott személyek - hívta fel a figyelmet a holland terrorelhárító ügynökség - írja a The National News.

A holland ügynökség évente kétszer tesz közzé értékelést az ország terrorfenyegetettségi helyzetéről.

Olyan fenyegetettségi szintrendszert alkalmaz, amely jelzi a Hollandiában vagy Hollandia ellen irányuló terrortámadás esélyét. A fenyegetettségi szint értékelése során figyelembe veszi a radikalizálódás, a szélsőségesség, valamint a Hollandiát és a holland érdekeket külföldön fenyegető nemzeti és nemzetközi terrorfenyegetés általános helyzetét.

Az AP News közlése szerint az Európai Unió belügyi biztosa, Ylva Johansson figyelmeztetett, hogy

Az ügynökség öt fenyegetettségi szintet különböztet meg. Az egyes, a minimális szint, amikor nem valószínű terrortámadás elkövetése. A kettes, a korlátozott szint, amikor kis esély van egy terrortámadásra. A hármas, jelentős szint, amikor elképzelhető egy terrortámadás elkövetése,

a négyes szint pedig, amikor jelentős és valós esély van terrortámadásra Hollandiában.

Az ötödik, kritikus szint, amely konkrét terrortámadás elkövetésére figyelmeztet - tájékoztatott a holland terrorelhárító ügynökség.

Rendőrök Hágában 2019. november 29-én, miután késeléses támadás történt a város legforgalmasabb bevásárlóutcájában - Illusztráció Forrás: MTI/EPA/ANP/Sem Van Der Wal

2019-ben több terrortámadás is történt Hollandiában. Márciusban Utrecht városában követett el terrortámadást egy török férfi, többen meghaltak, novemberben pedig egy észak-afrikai férfi késelt meg járókelőket Hága belvárosának leglátogatottabb bevásárlóutcájában. A holland rendőrség több alkalommal is, köztük 2022 decemberében letartóztatott egy szíriai testvérpárt terrortámadás kitervelésének gyanújával.