Terrortámadást akadályozott meg a dán rendőrség, négy embert tartóztattak le

Vágólapra másolva!
A dán hatóságok közölték, hogy meghiúsítottak egy tervezett nagyszabású terrortámadást. Három embert Dániában, egyet pedig Hollandiában tartóztattak le a csütörtök hajnali razziák során - közölte a dán rendőrség.
Vágólapra másolva!

Mette Frederiksen dán miniszterelnök szerint a fenyegetés "a lehető legkomolyabb" volt.

A Dániában letartóztatott három embert terrorcselekményekkel vádolják majd

- közölte újságírókkal Flemming Drejer rendőrségi felügyelő.

Elmondta, hogy a nyomozás során egy terrortámadást előkészítő, bűnbandákkal kapcsolatban álló, nemzetközi hálózatot lepleztek le. Hozzátette, hogy megerősítik a zsidó helyszínek védelmét, és gyakrabban járőröznek majd Koppenhágában - írja a Reuters.

Anja Dalgaard-Nielsen, a dán hírszerzés vezetője szerint a terrorfenyegetés az izraeli-gázai háborúhoz és a Dániában és a szomszédos Svédországban történt Korán-égetésekhez kapcsolódik.

2015-ben egy koppenhágai kulturális központ és egy zsinagóga elleni támadás során két ember meghalt.

A hónap elején Ylva Johansson, az EU tisztviselője arra figyelmeztetett, hogy Európát a karácsonyi időszakban "hatalmas terrortámadás veszélye" fenyegeti - írja a BBC.

A terrorfenyegetettség Dániában jelenleg az ötből négyes, azaz a második legmagasabb szintű.

Tegnap az ötös skálán négyes fokozatúra emelte a hollandiai terrorfenyegetettség szintjét az illetékes holland terrorelhárító ügynökség (NCTV) szerdán, miután úgy ítélte meg, hogy dzsihadista csoportok, illetve magányos elkövetők miatt "valós esély van terrortámadásra Hollandiában".

Lengyelországban ma terrortámadást tervező szervezett bűnözői csoportban való részvétellel vádolt meg a lengyel ügyészség egy lengyel állampolgárságú, júniusban őrizetbe vett fiatalembert - közölte csütörtökön a varsói kormányfői hivatal nemzetbiztonsági osztálya.

A fiatalember egy állami hivatal épülete elleni merényletre készült, mártír akart lenni.