Terrortámadást akart végrehajtani egy muszlim férfi Lengyelországban

Vágólapra másolva!
Terrortámadást tervező szervezett bűnözői csoportban való részvétellel vádolt meg a lengyel ügyészség egy lengyel állampolgárságú, júniusban őrizetbe vett fiatalembert - közölte csütörtökön a varsói kormányfői hivatal nemzetbiztonsági osztálya.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a vádiratot az állami ügyészség szervezett bűnözés és korrupció ügyeiért felelős részlege november 28-án továbbította az illetékes bírósághoz.

A lengyel Belbiztonsági Ügynökség (ABW) által folytatott nyomozás során megerősítették, hogy a vádlott - korábbi közlemények szerint

egy 18 éves férfi - tavaly év végén muzulmán hitre tért, tevékenyégét az Iszlám Állam és annak több tagja, köztük Oszama bin Laden néhai al-Kaida-vezér példája ihlette.

A fiatalember egy állami hivatal épülete elleni merényletre készült, mártír akart lenni, és a hitetlenekkel szembeni megtorló akció elkövetését tervezte Lengyelországban - számolt be róla korábban az AP NEWS.

E célból robbanóöv készítéséhez szükséges információkat és anyagokat gyűjtött

- áll a közleményben.

A nyomozás során azonosították azokat a személyeket is, akikkel a vádlott kapcsolatban volt, és akik "aktív módon vettek részt az ő indoktrinálásában", valamint a robbanószerek házi elkészítését célzó utasításokat továbbították neki.

A bíróság meghosszabbította a férfi előzetes, júliusban elrendelt letartóztatását. Tettéért tíz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Hollandiában is egyre nagyobb az iszlamista terrortámadások kockázata.

Címlapi képünk illusztráció!