Áradások pusztítanak Ausztráliában, több száz embert kellett kimenteni - videó

Vágólapra másolva!
Több mint háromszáz bajba jutott embert mentettek ki a helyi mentőcsapatok az éjszaka folyamán Ausztrália északkeleti részén, ahol áradások pusztítanak - közölték hétfőn az ausztrál hatóságok.
Vágólapra másolva!

A cairnsi repülőteret hétfőn be kellett zárni az áradás miatt, és

a hatóságok attól tartanak, hogy a városban 160 ezer ember maradhat ivóvíz nélkül.

Miközben Cairns környékén csillapodik az eső, a közeli Port Douglas, Daintree, Cooktown, Wujal Wujal és Hope Vale térségében az előrejelzések heves esőzésre figyelmeztettek.

Katarina Carroll, Queensland állam rendőrfőnöke rendkívül súlyosnak nevezte az áradásokat, miközben arról számolt be, hogy vasárnap éjszaka nagy nehézségek közepette mentettek ki mintegy háromszáz embert.

Hozzátette: a természeti katasztrófának halálos áldozata nem volt és súlyos sérülés sem történt.

A kimentett lakosokat helikopterrel szállították el a Wujal Wujal őslakos közösségből, ahol az éjszakai órákban kilenc felnőtt és egy hétéves gyermek egy kórház tetején talált menedéket az áradás elől.

A múlt heti trópusi ciklonnal érkezett heves esőzések közösségeket vágtak el a külvilágtól, utakat és vasútvonalakat árasztottak el, hétfőn mintegy 14 ezer háztartás és üzleti vállalkozás maradt áram nélkül.

A helyi önkormányzat tájékoztatott, hogy a Barron folyó vízszintje gyorsan emelkedik, és az előrejelzések szerint hamarosan eléri 9,6 métert.

Felhívták a helyi lakosság figyelmét, hogy ne üljenek autóba és keressenek menedéket, lehetőleg olyan helyen, ami magaslaton fekszik

- írja a cairns.qld.gov.au.

A meteorológia előrejelzések szerint az időjárás hamarosan javulni fog - írja az www.abc.net.au.