48 évig ült ártatlanul a börtönben egy amerikai férfi, most felmentették

Vágólapra másolva!
Egy oklahomai bíró felmentett egy férfit, aki 48 évet töltött börtönben egy olyan gyilkosságért, amelyet nem követett el. Ez a leghosszabb idő, amit téves ítélet miatt, ártatlanul ült le valaki.
Vágólapra másolva!

A 70 éves Glynn Simmons júliusban szabadult, miután egy kerületi bíróság megállapította, hogy kulcsfontosságú bizonyítékokat nem adtak át védőügyvédeinek.

Hétfőn a megyei kerületi ügyész azt mondta, hogy nincs elég bizonyíték az új eljárás lefolytatásához.

Amy Palumbo bírónő keddi végzésében felmentette a vádlottat.

Simmons 48 évet, egy hónapot és 18 napot ült börtönben Carolyn Sue Rogers 1974-es meggyilkolásáért, amelyet egy italbolt kirablása során követtek el Oklahoma külvárosában.

A férfi 22 éves volt, amikor őt és vádlott-társát, Don Robertset 1975-ben halálra ítélték.

A büntetéseket később életfogytiglani börtönbüntetésre enyhítették. Simmons fenntartotta ártatlanságát, mondván, hogy a gyilkosság idején hazájában, Louisiana államban tartózkodott.

A kerületi bíróság júliusban hatályon kívül helyezte az ítéletét, miután megállapította, hogy az ügyészek nem adtak át minden bizonyítékot a védőügyvédeknek, többek között azt, hogy a koronatanú más gyanúsítottakat is azonosított.

A két férfit egy tinédzser tanúvallomása miatt ítélték el, akit hátulról fejbe lőttek. A tinédzser több más férfira is rámutatott a rendőrségi kihallgatás során, és később ellentmondott saját vallomása egy részének is - írta a BBC.

Oklahomában a jogtalanul elítéltek akár 175 000 dollár (61 millió forint) kártérítésre is jogosultak.

Simmons jelenleg májrákkal küzd a GoFundMe szerint, ahol több ezer dollárt gyűjtöttek össze, hogy támogassák a megélhetési költségeit és a kemoterápiát.