Extrém hideg és óriási hóviharok tombolnak Amerikában, többen meghaltak - videó

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok nagy részén fagypont alatti hőmérséklet intenzív szél és havazás sújt. Az extrém időjárás a héten folytatódni fog.
Vágólapra másolva!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetett, hogy

Montana-ban és Dakota-ban akár -56 fokig is lecsökkenhet a hőmérséklet.

A figyelmeztetések 95 millió embert érintenek. Az előrejelzések szerint a kemény hideg egészen Texas északi részét is elérheti.

Oregonból a zörd időjárás miatt már három halálesetet jelentettek.

A hatóságok arra figyelmeztették az embereket Buffalóban, hogy ne menjenek az utakra, mivel 30-60 centiméter közötti havazás várható, a széllökések pedig elérhetik 80 kilométeres sebességet is.

A helyi meteorológiai szolgálat munkatársa szerint intenzív havazás és szeles idő várható, ami miatt extrém hóviharokra számítanak.

Vasárnap több mint 700 repülőjáratot töröltek Amerikában

- jelentette a FlightAware.

Az előrejelzések szerint szintén egy súlyos hóvihar nyomul dél felé, amely miatt Arkansas, Mississippi és Tennessee területén akár 10-15 centiméter hó is hullhat.

A hét elején Texasban, Arkansasban, Louisianában és a déli Appalache-hegységben is havazás, havas eső és fagyos eső várható - áll a meteorológiai szolgálat előrejelzésében.

A texasi villamosenergia-hálózatot üzemeltető vállalat előrejelzése szerint az extrém időjárás miatt elektromos áram fogyasztás megnőhet, így a túlterheltség miatt az áramellátás hétfőn és kedden is szünetelhet.

A vállalat hétfőn reggel 6 és délelőtt 10 óra között energiatakarékosságra szólított fel.

A poweroutage.us szerint Oregonban több mint 150 ezer otthon és vállalkozás maradt áram nélkül vasárnap a heves havazást és jégvihart követően. Michiganből és Wisconsinból is több tízezreket érintő, széles körű áramkimaradásokat jelentettek - írja a The Guardian.