Megölték az ecuadori ügyészt, aki a tévéstúdió elleni támadás ügyében nyomozott

Vágólapra másolva!
Az Origo korábbi cikkben már beszámolt arról, hogy csuklyás fegyveresek rontottak be múlt héten az ecuadori TC Televízió stúdiójába adás közben. Az ügy drámai fordulatot vett: megölték az ügyészt, aki a támadás ügyében nyomozott. 
Vágólapra másolva!

Suárezt bízták meg a televízióállomás elleni támadás kivizsgálásával, és éppen bírósági tárgyalásra utazott, amikor megölték. A férfi egyebek mellett a transznacionális szervezett bűnözés felderítésével foglalkozott Guayas tartományban.

Nem világos, hogy Suárez halála összefüggésben van-e a székház elleni támadással kapcsolatos nyomozással.

A múlt heti drámai incidens során maszkos férfiak élő adás közben betörtek a TC közszolgálati televíziós csatorna stúdiójába és túszokat ejtettek. Az élő adásban közvetített képeken Jose Luis Calderon újságíró könyörgött a fegyvereseknek, miközben a munkatársai kénytelenek voltak a stúdió padlóján feküdni.

Az egyik operatőrt lábon lőtték, egy másiknak pedig a karja tört el.

A helyi média jelentése szerint Suárezt az irodája közelében, vezetés közben lőtték le.

A közösségi médiában közzétett felvételeken egy jármű is látható, amelynek ablakán golyó ütötte lyukak vannak.

Egy nappal a halála előtt az El Universo című újságnak adott interjújában Suárez azt mondta, hogy

nem kapott rendőri védelmet, annak ellenére, hogy kihallgatta a tévéállomás elleni támadás után letartóztatott 13 embert.

Suarez halálára reagálva Diana Salazar főügyész azt mondta:

Ecuador a világ egyik legveszélyesebb országa

A gyilkosság a legutóbbi az erőszakos incidensek sorában Ecuador-szerte, ahol két bandavezér megszökött a börtönből, több száz börtönőrt ejtettek túszul, és több városban robbantottak. Válaszul Daniel Noboa elnök 60 napos szükségállapotot hirdetett, és utasította a hadsereget, hogy semlegesítsen 22 fegyveres csoportot, amelyeket terrorista szervezetként definiált.

Egy hete Ecuadorban egy országos akcióban a biztonsági erők 329 gyanúsítottat vettek őrizetbe a bűnbandák elleni harcban.

Az országszerte végrehajtott műveletek során lőfegyvereket, lőszereket, robbanóanyagokat, gyújtószerkezeteket, hajókat és járműveket is lefoglaltak.

A százezer lakosra jutó mintegy 46,5 gyilkosság tavaly a legmagasabb volt az egykor békés andoki ország történetében, és az egyik legmagasabb Latin-Amerikában. A kábítószer-kereskedelmi útvonalak ellenőrzéséért több, nagy hatalmú, a mexikói kartellekkel kapcsolatban álló banda küzd.

Ecuador fontos tranzitországa a Dél-Amerikából származó kokainnak, amelyet az Egyesült Államokba és Európába csempésznek.