Betiltott fajtájú kutyák marcangoltak halálra egy nagymamát Angliában

Vágólapra másolva!
Pénteki rendőrségi tájékoztatás szerint XL bully kutyák öltek meg egy nőt Angliában.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a sorozatos kutyatámadásokat követően a brit miniszterelnök az amerikai XL Bully kutyákat az emberekre nézve veszélyesnek nevezte. Novemberben pedig betiltották a fajta tartását. Idén januárban pedig Skóciában is betiltották ezt a veszélyes kutyafajtát.

A legutóbbi XL Bully támadás múlt szombaton történt a kelet-angliai Jaywick tengerparti községben. A területileg illetékes Essex megyei rendőrség pénteken közölte: az időközben elvégzett szakértői vizsgálat egyértelműen megállapította, hogy

a 68 éves Esther Martinra támadó két kutya az amerikai bully Angliában és Walesben nemrégiben betiltott XL változata volt.

Az áldozat éppen az unokáinál járt látogatóban, amikor a két kutya megtámadta és halálra marta.
A kivonuló rendőrök mindkét kutyát agyonlőtték, a 39 éves tulajdonost, Ashley Warrent - Esther Martin két éve elhunyt lányának egykori élettársát - őrizetbe vették.

A brit kormány épp nemrégiben hozott radikális, gyakorlatilag tilalommal felérő korlátozó intézkedéseket ennek a kutyafajtának a tartására.

Az intézkedések alapján Angliában és Walesben az év eleje óta tilos eladni, a szabadban elhagyni, tenyészteni vagy ajándékba adni, illetve póráz és szájkosár nélkül sétáltatni amerikai XL bully kutyákat,

február 1. óta pedig bűncselekménynek minősül az ilyen kutyák tartása is, ha a tulajdonos addig nem kért felmentést a tilalom alól.

Azokat a példányokat, amelyek január 31-ig nem töltötték be első életévüket, december 31-ig ivartalanítani kell, az idősebb kutyákat június 30-ig kell alávetni ennek az eljárásnak.

Az ügyben illetékes brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékfejlesztési minisztérium adatai szerint 2021 óta országszerte 23-an haltak meg kutyák emberek elleni támadásaiban, és a halálos végű kutyatámadásokban "aránytalanul nagy része" volt az XL bully fajtacsoporthoz tartozó kutyáknak.

Tavaly szeptemberben és októberben két férfi, tavalyelőtt egy tízéves fiú és egy hétéves lány halt meg Angliában, miután amerikai XL bully kutyák támadtak rájuk. Más hasonló kutyatámadásokban többen - köztük gyerekek - súlyosan megsérültek.

Szakértők szerint a zömök, igen erőteljes testfelépítésű kutyafajtát az Egyesült Államokban tenyésztették ki az 1980-as években, alapvetően az amerikai pitbull terrier és az amerikai Staffordshire terrier keresztezésével. A felnőtt példányok testsúlya meghaladhatja a 60 kilogrammot.