Betiltották Indiában a vattacukrot

Vágólapra másolva!
India egyik államában februárban betiltották a népszerű édesség árusítását, mert kimutatták, hogy rákot okozó anyagot tartalmaz. Tamil Nadu után már más államok is megkezdték a vattacukor vizsgálatát, kérdés, hogy tartalmazza-e azt a festékanyagot, amit például textíliákhoz szoktak alkalmazni.
Vágólapra másolva!

A dél-indiai Tamil Naduban betiltották a népszerű édesség árusítását, mert szerintük az rákot okozhat. 

A tilalmat azután léptették életbe, hogy a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették egy rákot okozó anyag, a rodamin B jelenlétét a vizsgálatra küldött mintákban. 

Ez a hónap elején történt, már más államok is megkezdték a minták tesztelését - olvasható a BBC-n. A vattacukor, amelyet Indiában buddi-ka-baalnak (vagyis öregasszony hajának) is neveznek, világszerte népszerű a gyerekek körében. Néhány indiai tisztviselő szerint azonban azt édesség veszélyesebb, mint amilyennek látszik. 

Csennai város élelmiszer-biztonsági tisztje úgy fogalmazott, hogy a vattacukorban lévő anyagok rákhoz vezethetnek, és a test minden szervére hatással lehetnek.

 Csapata a múlt héten lecsapott a cukorka árusokra a város egyik strandján, mert azok független eladók és nem bejegyzett gyárakból vannak az áruik. Néhány nappal később a kormány bejelentette az értékesítés tilalmát, miután a laboratóriumi vizsgálatok rodamin B, egy kémiai vegyület jelenlétét mutatták ki a mintákban, ez adja a színét az édességnek, textíliák, kozmetikumok és tinták festésére használják.

Tanulmányok kimutatták, a vegyi anyag növelheti a rák kockázatát, Európában és Kaliforniában tilos az élelmiszerfestékként való használata. 

Tamil Nadu példáját követve a szomszédos Ándhra Pradesh állam is megkezdte az édesség mintáinak vizsgálatát, és Delhi élelmiszerbiztonsági tisztviselői is a vattacukor betiltását szorgalmazták. Számos népszerű étel okozhat rákot, korábban itt írtunk néhányról, de a legnépszerűbb édesítőszer is daganatos megbetegedés okozhat, akárcsak egy kedvelt hajápoló.

VattacukorIndia, Cotton Candy, vattacukor, india
Már több államban is vizsgálják az édességet.
Fotó: SAJJAD HUSSAIN / AFP / SAJJAD HUSSAIN / AFP