Vágólapra másolva!
Várhatóan potenciálisan rákkeltő anyagnak fogja minősíteni júliusban az aszpartámot az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A világ leggyakrabban használt mesterséges édesítőszere a diétás üdítőitalok és cukormentes rágógumik egyik fő összetevője. De valóban ennyire rossz a helyzet, és mit mondanak a különböző tanulmányok?
Vágólapra másolva!

Az aszpartám az egyik leginkább használt mesterséges édesítőszer. 200-szor édesebb, mint a kristálycukor, és több ezer élelmiszerben megtalálható az üdítőitaloktól kezdve a különböző diétás süteményekig. Elterjedtsége miatt számos kutató elkezdte vizsgálni, milyen hatással lehet az aszpartám az emberi szervezetre.

A Reuters hírügynökség értesülése szerint a WHO rákkutató részlege júliusban várhatóan bejelenti, hogy

a mesterséges édesítőszert potenciálisan rákkeltőnek találták az emberekre nézve.

„A WHO Nemzetközi Rákkutató Ügynöksége (IARC) értékelte az aszpartám lehetséges rákkeltő hatását", és július 14-én teszi közzé megállapításait - közölte a szervezet képviselője, aki ugyanakkor nem erősítette meg a Reuters értesülését az IARC döntéséről.

A WHO rákkutató részlege júliusban várhatóan bejelenti, hogy az aszpartámot potenciálisan rákkeltőnek találták az emberekre nézve Forrás: Thinkstock

Több mint 500 rákkeltő anyagot regisztráltak eddig

Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet szerint minden olyan anyag rákkeltőnek tekinthető, amelynek fogyasztása összefüggésbe hozható a daganatos betegségek kialakulásával. A rákkeltő anyagok lehetnek mesterségesek, de előfordulhatnak a természetben is. Közös jellemzőjük, hogy kölcsönhatásba lépnek a DNS-el, és káros mutációk előidézésével zavarják meg a sejtek egészséges működését, így hozva létre a daganatsejteket.

Napjainkig a kutatók több mint 500 anyagot minősítettek biztosan vagy potenciálisan rákkeltőnek. Ezek közé tartoznak például az azbeszt, az autók kipufogógázai vagy a feldolgozott húsok. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a rákkeltő anyagnak való kitettség nem feltétlenül jelenti azt, hogy biztosan meg is fogunk betegedni. Számos más tényező (például a genetikai adottság) befolyásolja, hogy a rákkeltő anyagnak kitett személynél kialakul-e a rák vagy sem.

Napjainkig a kutatók több mint 500 anyagot minősítettek biztosan vagy potenciálisan rákkeltőnek Forrás: Afp

Milyen tanulmányok jöttek ki eddig az aszpartám hatásairól?

Az aszpartámot 1981-ben hozták forgalomba alacsony kalóriatartalmú édesítőszerként, és azóta világszerte az élelmiszerek és italok kulcsfontosságú összetevőjévé vált.

„Az aszpartám az emberi táplálkozásban egyik legtöbbet vizsgált élelmiszer-adalékanyag. Az aszpartám biztonságosságának megállapítása érdekében az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) több mint 100 olyan tanulmányt tekintett át, amelyek célja a lehetséges toxikus hatások azonosítása volt. A vizsgált tanulmányok többek között nézték a reproduktív rendszerre, az anyagcserére, és az idegrendszerre gyakorolt hatásokat és az esetleges rákkeltő hatásokat is" – írta korábbi közleményében az FDA.

Az aszpartám biztonságosságával kapcsolatban azonban az évek során kérdések sora merült fel.

A WHO idén májusban közzétett jelentése szerint nincs bizonyíték arra, hogy az édesítőszer segít a fogyásban, ráadásul hosszú távon fokozhatja az olyan betegségek kialakulásának esélyét, mint a kettes típusú diabétesz, valamint a szív- és érrendszeri betegségek, mindemellett pedig a halálozás kockázatát is növelheti felnőtteknél.

Egy 2021-es tanulmány – amely a Nutrients című szakfolyóiratban jelent meg – is arra a következtetésre jutott, hogy az aszpartám fogyasztásának hosszú távú hatásait lehetetlen megjósolni. A szerzők idéztek más kutatásokat is, amelyek szerint lehetséges kapcsolat áll fenn az aszpartám fogyasztása és a kettes típusú cukorbetegség kialakulása között, bár arra a következtetésre jutottak, hogy az összefüggés nem egyértelmű. Emellett a szakértők úgy vélik, vannak bizonyítékok, hogy az édesítőszer hangulatzavarokat, stresszt és depressziót is okozhat.

A szerzők áttekintettek néhány rágcsálókat vizsgáló tanulmányt is, amelyek szerint az aszpartámnak

Viszont a megállapítások itt sem voltak egyértelműek, és ezek eredményei alapján továbbra sem lehet biztosra mondani, hogy az aszpartám rákkeltő az emberre nézve.

Egyes tanulmányok szerint az aszpartámnak lehetnek rákkeltő tulajdonságai Fotó / 123rf

Kritikák kereszttüzében a WHO

Az IARC várható döntését több iparági szereplő is kritizálja. Az alacsony és csökkentett kalóriatartalmú élelmiszereket gyártó cégeket képviselő Kalóriaszabályozási Tanács elnöke, Robert Rankin szerint a WHO megállapításai ellentmondanak több évtizednyi kutatás eredményeinek, és kontextusból kiragadva félrevezetők lehetnek, ami akár az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos döntéseket is befolyásolhatja a jövőben.

Tény, hogy továbbra is sok a kérdőjel, ám

azzal, hogy az IARC hivatalosan is felveszi az aszpartámot a potenciálisan rákkeltő anyagok listájára, vélhetően ösztönözni fogja a további kutatásokat az édesítőszer egészségügyi hatásaival kapcsolatban.

Iparági szereplők kritizálják a WHO döntését Forrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Nathan Alliard

Nemcsak az aszpartámmal lehetnek gondok

Nem az aszpartám az egyetlen édesítőszer, amelyet a közelmúltban ismét megvizsgáltak.

Egy februárban közzétett tanulmány szerint az egyik leggyakoribb cukorpótló, az eritritol roncsolhatja a szívet, és növelheti a szívinfarktus és a sztrók kialakulásának kockázatát.

Az eritritol tartalmú cukormentes termékeket gyakran ajánlják a túlsúlyos, cukorbeteg vagy metabolikus szindrómában szenvedő emberek számára a cukor- és kalóriabevitel szabályozására. Az ilyen betegségekben szenvedőknél pedig már eleve nagyobb a kockázata a káros kardiovaszkuláris eseményeknek, például a sztróknak.