Életfogytiglani börtönbüntetést kapott Hollandia leghírhedtebb drogbárója

Vágólapra másolva!
A holland történelem egyik legnagyobb büntetőpere kedden ért véget azzal, hogy a fő vádlottat, Ridouan Taghit életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Ridouan Taghi marokkói-holland drogbáróra 2015 és 2017 között elkövetett hat gyilkosság és négy gyilkossági kísérlet miatt szabták ki az ítéletet - közölte a holland média.
Vágólapra másolva!

Taghi két cinkosa is életfogytiglani börtönbüntetést kapott, míg a drogkartell másik 16 tagját 21 hónaptól 23 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtotta a törvényszék -írja a NL Times.

A per első számú vádlottját 

2019-ben tartóztatták le Dubajban és adták át a holland hatóságoknak.

 A 46 éves, Marokkóban született és Hollandiában nevelkedett Taghi egy nemzetközi szervezett bűnözői csoport vezetője, amelynek gyökerei részben a Benelux-államokban vannak. Ezt csoportot Mocro Maffia néven ismerik, amely utal a bűnbanda tagjainak marokkói származására. 

A Telegraph szerint maffiavezér rekord mennyiségű kokaint csempészett Európa kikötőibe. 

Az ügyészek elmondása alapján Taghi - fogvatartása ellenére - a börtönből irányította a bűnszervezetet.

A gyilkosságokat 2015 és 2017 között követték el, Ridouan Taghi parancsára, főként olyan személyek ellen, akiket a banda rendőrségi besúgóként tartott számon. 

A bűnszervezet egyik tagja, Nabil B. 2017-ben feladta magát a rendőrségen és belegyezett abba, hogy a vád koronatanúja legyen az eljárás folyamán. Nem sokkal később, Nabil B. testvérét, ügyvédjét, továbbá tanácsadóját, Peter R. de Vries bűnügyi újságírót meggyilkolták.

Ridouan Taghi aki nem vett részt az ítélethirdetésen, saját magát képviselte a per utolsó szakaszában, mivel korábbi 

ügyvédjét tavaly áprilisban letartóztatták, azzal a gyanúval, hogy segített ügyfelének a külvilággal való kommunikációban.

 Taghi az eljárás folyamán tagadta az ellene felhozott vádakat, és a per többi vádlottja sem tett beismerő vallomást a bíróságon.

Az ügyvédek ügyfeleik felmentését kérték. A bíróság elutasította a védelem azon érveit, hogy a tárgyalás tisztességtelen volt. A bírák úgy döntöttek, hogy Nabil B. vallomása megbízható volt, és bizonyítékként felhasználható. Maga a koronatanú is bíróság elé állt és 10 év börtönbüntetést kapott. A törvényszék ítélete fellebbezhető.