Észak-Korea beléphetett a háborúba, minden jel erre mutat

Kim Dzsongun, Putyin, KimDzsongun Putyin, KimDzsongunPutyin
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz elnök az oroszországi Amur régióban található Vosztocsnij űrrepülőteret látogatta meg 2023. szeptember 13-án.
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Az amerikai külügyminisztérium azzal vádolta meg Észak-Koreát, hogy szeptember óta több mint 10 000 konténernyi lőszert és ahhoz kapcsolódó egyéb anyagot adott át Oroszországnak, ezzel is bővítve az orosz hadsereg készleteit - írta meg a Breitbart.
Vágólapra másolva!

A külügyminisztérium ezeket a szállítmányokat azon az adatlapon ismertette, melyen több mint 500 személy és szervezet ellen meghozott szankciócsomagot jelentette be. 

A szankciókra kijelölt két szervezet közül az egyik egy orosz vállalat, amely egy terminált üzemeltet a Vosztocsnij kikötőjében, a másik pedig egy vlagyivosztoki orosz haditengerészeti létesítmény. 

Kettejükben az a közös, hogy érintettek az Észak-Koreából érkező lőszerszállítmányok fogadásában.

A lap emlékeztet, az a félelem, hogy Észak-Korea segíthet az orosz hadsereg utánpótlásában, akkor merült fel, amikor Kim Dzsongun észak-koreai diktátor tavaly szeptemberben Oroszországba látogatott

Kim és Vlagyimir Putyin orosz elnök akkor a Vosztocsnijban lévő űrrepülőtérnél találkozott, ugyanabban a kikötővárosban, amelyet az új amerikai szankciócsomag is megnevez.

Kim a találkozó során támogatásáról biztosította az ukrajnai orosz inváziót, Putyin pedig megígérte, hogy segít Észak-Koreának fejleszteni "műholdas technológiáját" - vagyis nagy hatótávolságú rakétáit. Elemzők megjegyezték, hogy Észak-Koreától ezek a lőszerek még hasznosak lehetnek az oroszok számára Ukrajnában, így Kim valami értékeset kaphat, amit elcserélhet a kívánt technológiáért.

A Fehér Ház azonnal azzal vádolta meg Észak-Koreát, hogy megkezdte a fegyverszállításokat Oroszországba, köztük bőséges mennyiségű tüzérségi lövedékekkel. 

Az amerikai hírszerzés fotókat is szolgáltatott arról, hogy az észak-koreai Nadzsinban konténereket rakodtak fel egy orosz zászló alatt közlekedő hajóra, majd Oroszországba érkezésük után átrakták őket vasúti szállítmányokra. A konténerek tartalmát azonban nem lehetett véglegesen megállapítani a nyilvánosságra hozott, titkosítás alól feloldott anyagokból.

A Fehér Ház becslései szerint október közepére 1000 lőszerkonténer juthatott már el Észak-Koreából Oroszországba. Pénteken a külügyminisztérium szerint ez a mennyiség azóta megtízszereződött.

A Bloomberg News pénteken amerikai és dél-koreai hírszerzési becsléseket idézett, amelyek szerint Észak-Korea több mint kétmillió darab 152 mm-es tüzérségi lövedéket szállított Oroszországba, több milliárd dolláros nyereséget kaszálva - vagy ennek megfelelő értékű orosz technológiáért cserébe.

A Fehér Ház azt is közölte, hogy Észak-Korea több tucat ballisztikus rakétát szállított Oroszországnak, melyeket állítólag már fel is használt az Ukrajna elleni december végi és január eleji támadások során.

Phenjan és Moszkva egyaránt tagadta a lőszerszállítmányokat.