Vannak kérdések, amelyek nem maradhatnak megválaszolatlanul

ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász
ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Lomnici válaszol c. műsorban
Vágólapra másolva!
Vannak ügyek, amelyeket az embereknek meg kell ismerniük, és vannak kérdéseik, amik nem maradhatnak megválaszolatlanul – fogalmazott az Origo megkeresésére, új podcastsorozata első epizódjának megjelenése után ifj. Lomnici Zoltán. Az alkotmányjogász szerint a „Lomnici válaszol” sorozat legfőbb célja talán az, hogy közérthetően, „életszerűen" világítsa meg egyes közéleti események, nagy port kavart esetek elsőre esetleg száraznak tűnő közjogi, alkotmányos vetületeit – számos történésnek van ugyanis a politikai mellett ilyen kontextusa is. 
Vágólapra másolva!

Ifj. Lomnici Zoltán szerint közhely ugyan, de tény: „felgyorsult, modern világunkban lehetőleg valamennyi médiacsatornán érdemes eljutni a nézőkhöz, hallgatókhoz, és a ma már kommunikációs 'alapnak' számító online tér kiváló lehetőségeket biztosít erre."

A „Lomnici válaszol” podcastsorozat küldetésével kapcsolatban elmondta:

a nézők, hallgatók nem egy politikai oldal, hanem egy gyakorló jogász „szemüvegén" keresztül ismerhetnek meg bizonyos szempontokat,

„miközben tulajdonképpen közösen szerkesztjük az egyes adások menetét."

Elsősorban a baloldali értelmiségre jellemző, hogy kinyilatkoztat és meg akarja mondani az embereknek, hogy mit gondoljanak, hogyan kell szemlélni az egyes történéseket. A „Lomnici válaszol" célja ezzel ellentétben az – szögezte le az alkotmányjogász –, hogy az érdeklődők kíváncsiságát a kérdések megválaszolásával kielégítsék.

ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Lomnici válaszol c. műsorban Forrás: Kontextus

Fontos törekvése az alkotmányjogásznak, hogy

a műsorban több oldalról is megvilágítson egy-egy dilemmát, ezzel elkerülve annak a veszélyét, hogy túlzottan egyoldalúvá váljon.

A cél az ismeretterjesztés, az elsőre talán kevésbé világos fogalmak, összefüggések megvilágítása „higgadt és tényszerűségre törekvő szakmai nézőpontból, a tények és érvek bemutatásával, elemzésével, ami nem zárja ki – sőt sokkal inkább feltételezi –, hogy mindez bátran felvállalt kulturális normák és morális értékrend közvetítésével történik" – fogalmazott Lomnici Zoltán.

 

A lomnicivalaszol@gmail.com címre befutó nézői kérdéseket témakörök szerint csoportosítják; azok aktualitása, jogi relevanciája és a kérdések száma alapján születik döntés arról, hogy egy adott héten miről legyen szó a Kontextus új podcastsorozatában. „Szempont az is, hogy olyan kérdéseket válogassunk össze, amelyekre máshol nem feltétlenül kaphattak választ a nézők, vagy mert túl összetettek, vagy mert túl szakmaiak – de mégis szélesebb érdeklődésre tartanak számot" – részletezte Lomnici Zoltán, hozzátéve: igyekeznek úgy válogatni a kérdésekből, hogy a műsornak ne csak eleje, közepe és vége, hanem logikus íve is legyen, amely az adás végére közelebb viszi a nézőt, a hallgatót a téma megértéséhez: „a kérdéscsokor és a válaszok egy teljes egésszé állnak össze, ez adja a műsor 'lelkét', lényegi tartalmát".

Az első adás témája a tavalyi budapesti Antifa-támadássorozat volt. „Mindenkit megráztak az események, bármilyen fejlemény van az ügyben,

az emberek emlékezetéből előtörnek a képsorok, ahogy csoportos elkövetők ártatlanokat támadtak meg és súlyos testi sérüléseket okoznak nekik.

Számos kérdést kaptunk ezzel kapcsolatban" – mondta el ifj. Lomnici Zoltán. Úgy véli, amiatt „forró" ez a téma, mert az emberek úgy érzik, akár ők is célponttá válhattak volna, ráadásul nincsenek hozzászokva ilyen brutális agresszióhoz Magyarországon. „Ez mindenkinek megütötte az ingerküszöbét" – összegezte.

Az első adás tapasztalatairól szólva elmondta: a nézőket nyitottak, érdekli őket a politika és a jog kapcsolata, az alapvető ismereteken túl pedig érdeklődnek a mögöttes – jogi és egyéb – magyarázatok és összefüggések iránt. „Amíg csak létjogosultsága lesz a műsornak, törekszem megőrizni a lelkesedésemet és lendületemet, igyekszem feltárni a mindannyiunkat élénken foglalkoztató témákat, és megosztani perspektívámat a Kontextus csatorna nézőivel, hallgatóival" – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.