Illegálisan működtetett aranybánya beomlása okozta több ember halálát Venezuelában

Vágólapra másolva!
Legkevesebb tizenöten meghaltak és sokan megsérültek egy illegálisan működtetett venezuelai külszíni aranybányában történt bányaomlás következtében - közölte szerdán Nicolás Maduro államfő a venezuelai televízióban.
Vágólapra másolva!

Bolívar állam kormányzója elmondta, hogy a helyszínen folyamatban van a mentés. Helyi illetékesek szerint a beomlott bányában több ember is lehet még, a halottak száma több tucatnyi lehet.
 

A bányaszerencsétlenség kedden történt Angostura körzetében, mikor a bánya egyik fala leomlott. 

Az aranybányát csak vízi úton lehet megközelíteni.
 

A hozzátartozók arra kérték a kormányt, hogy küldjön helikoptereket a mentés meggyorsítására, a halottak és a sérültek elszállítására.
 

A bányaomlás egyik 71 éves túlélője, szerint a bányában katasztrófális helyzet alakult ki. Mint mondta, sokan lelték halálukat az omlásban, és őket még nem sikerült kihozni.
 

A sérülteket az állam székhelyére, Ciudad Bolívarba szállították. 

A kormány becslései szerint mintegy kétszáz ember dolgozott a bányában.


 Caracasból is a térségbe utazott egy mentőcsapat, hogy segítséget nyújtson a túlélők felkutatásában és a halottak kiemelésben.
 

Venezuelában 2016-ban jelöltek ki az ország középső részén egy hatalmas bányafejlesztési övezetet új bevételek megteremtésére. Az övezetben és azon kívül azóta fellendült az arany, gyémánt, réz és más ásványi anyagok bányászata, ugyanakkor sok bánya illegálisan vagy a törvényesség határán egyensúlyozva működik, és a munkakörülmények borzasztóak.

A közelmúltban több bányabaleset is történt, ezek között egy kelet-törökországi aranybányában történt földcsuszamlás, a lezúduló föld maga alá temetett kilenc embert. Továbbá több mint 80 aranybánya munkás halt meg a Fülöp-szigetek déli részén egy földcsuszamlás következtében.