Ilyen kórház is csak Új-Zélandon nyílhat

Vágólapra másolva!
Megnyílt pénteken Új-Zélandon az első kórház, amely csak és kizárólag kiviket kezel.
Vágólapra másolva!

Az egykor veszélyeztetett fajnak számító, hosszú csőrű, a szigetországban őshonos madár populációja növekedésnek indult, s ezért volt szükség olyan állatkórházra, ahol egyes egyedül kiviket látnak el.

Előfordulhat, hogy autó üti el őket. Minél többen vannak, annál nagyobb a valószínűsége, hogy lesz amelyiknek segítség kell

- magyarázta a Kiwi Coast környezetvédő szervezet koordinátora. "Arra is ügyelnünk kell, hogy a stresszes kivik megkapják a szükséges gondoskodást" - tette hozzá.

A létesítmény Northland régióban található, ahol mintegy 10 ezer kivi él. A madarak száma az egész országban mintegy 26 ezerre tehető; ezerrel többen vannak, mint 2008-ban, amikor még a kivi veszélyeztetett fajnak számított - írja a France 24.

A kivikórház első páciensét Placcsnak nevezték el. Placcs egy kerítésen átjutva beleesett egy medencébe, ahol beszorult a szűrőbe.

 Egy építőmunkás talált rá másnap teljesen véletlenül. Már szinte a halálán volt, de végül felépült, és vissza is engedték a szabadba - írja a Barron's. 

A kivi nem tud repülni, a legnagyobb fenyegetést a görények és hermelinek jelentették rájuk, így ezek számát csökkenteni kellett. Mindemellett a kutyát tartó gazdáknak is meg kellett tanítaniuk állataiknak, hogy ne támadják meg a kiviket. Ennek ellenére a környezetvédelmi hatóságok arra figyelmeztettek, hogy folyamatos erőfeszítések nélkül a kivi újra veszélyeztetett fajjá válhat.