Megdöbbentő lépésre készülnek az ukránok

Ukrajna, Oroszország, háború, rakéta,
DONETSK, UKRAINE - MAY 09: Artillery rocket units of the mechanized brigade of the Ukrainian Army conduct operation to target trenches of Russian forces through the Donetsk region, where the country's most intense clashes occur, amid Russia and Ukraine war in Donetsk, Ukraine on May 09, 2023. (Photo by Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Kirilo Budanov, az ukrán hírszerzés feje 83 ezer darab kanadai CRV7 rakétára nyújtott be igényt. Kanada eredetileg leszerelésre és megsemmisítésre szánta a rakétákat, ugyanis azok már elöregedtek, és használatuk számos kockázattal járhat - tudósított a Global News alapján a Portfolio.
Vágólapra másolva!

- mondta Budanov altábornagy, az ukrán hírszerzés vezetője, hozzátéve, hogy ő az átadást egy win-win szituációnak látja.

A Portfolio szerint a rakétákat a kanadai kormány korábban leselejtezte, és jelenleg a kanadai erők saskatchewani tartományban található dundurni lőszerraktárában várakoznak a megsemmisítésre. Míg Kanada már feleslegesnek tekinti a fegyvereket, addig Ukrajna azt állítja, hogy sürgősen szüksége van rájuk.

BUDANOV ELKÉPZELÉSEI SZERINT EZEKET A RAKÉTÁKAT MIND HARCI HELIKOPTEREKKEL, MIND PEDIG FÖLDI RAKÉTAINDÍTÓKKAL TUDNÁK HASZNÁLNI AZ OROSZ PÁNCÉLOSOK ÉS TÜZÉRSÉG ELLEN.

A Portfolio szerint Kanada azonban figyelmeztetett: a rakétákat évtizedekkel ezelőtt gyártották, korukra való tekintettel pedig instabillá válhattak, ami veszélyessé teszi a kezelésüket és a szállításukat. Budanov azonban jelezte: Kijev vállalja a kockázatot, amúgy is rendelkeznek megfelelő tapasztalattal régebbi lőszerek kezelésére.

A JELENLEGI INFORMÁCIÓK SZERINT A KÉSZLET TIZEDE, MINTEGY 8 EZER DARAB RAKÉTÁT ŐRIZTEK MEG ÉRINTETLEN ÁLLAPOTBAN.

A portál véleménye szerint a többi viszont működésképtelen, vagy épp a robbanófej került már leszerelésre. Ukrajna azonban erre is igényt tart, mint mondják: a drónprogramban használnák fel alkatrészként őket.

Az ukránoknak semmi nem elég. Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/2023 Anadolu Agency/Anadolu Agency

Kanada válasza politikai vitát váltott ki az országban

A Konzervatív Párt bírálta a jelenlegi kormányt amiatt, hogy nem használta ki ezt a lehetőséget Ukrajna támogatására és egyben költségmegtakarításra. Ezzel szemben Bill Blair védelmi miniszter szóvivője elmondta, hogy folyamatban vannak tesztelések annak biztosítása érdekében, hogy a felszerelés biztonságos legyen bárminemű adományozás előtt.

A CRV7 rakétarendszert eredetileg Winnipeg-ben fejlesztette ki a Bristol Aerospace (ma már Magellan Aerospace része) az 1970-es években. Ez volt korának egyik legerősebb fegyvere, az első, amely képes lett volna áthatolni a Varsói Szerződés szabványos repülőgép-hangárain. A CRV7 a mai napig az egyik legerősebb levegő-föld rakéta, és lassan a NATO-erők de facto szabványává vált.