Szétesik az ukrán kormány, menekülnek a miniszterek

Zelenszkij
Volodimir Zelenszkij
Vágólapra másolva!
Lemondott Zelenszkij egyik legfontosabb embere. Azt egyelőre homály fedi, milyen indokkal mondott le a miniszter.
Vágólapra másolva!

Benyújtotta lemondását posztjáról Julija Laputyina veteránügyi miniszter – közölte hétfőn a Telegramon Tarasz Melnicsuk, a kormány képviselője a parlamentben.

Melnicsuk tájékoztatása szerint a parlament megkapta Laputyina írásos nyilatkozatát lemondási szándékáról.

A kormány képviselője ugyanakkor arra nem tért ki, milyen indokkal mondott le a miniszter.

Volodimir Zelenszkij. Forrás: AFP/Ukrainian Presidential Press Service

Laputyina azt megelőzően csaknem harminc évig szolgált az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU), azon belül több évig a kémelhárítási osztályon. 2014 áprilisában frontszolgálatot vállalt, az SZBU első csoportjának tagjaként Donyeck megyében a kramatorszki repülőteret őrizte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt tisztje, Igor Girkin által vezetett szakadár csoport támadásaitól.

2020-ban ő lett a második női tábornok Ukrajna történelmében.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál arra emlékeztetett, hogy Volodimir Zelenszkijukrán elnök a RAI olasz állami televíziónak adott, vasárnap sugárzott interjújában azt mondta, hogy több magasrangú tisztségviselő leváltásával „új kezdetet" fontolgat a csaknem két éve zajló orosz-ukrán háború menetében.

Hetek óta olyan kiszivárogtatások jelentek meg az ukrán és a nemzetközi sajtóban, hogy az ukrán elnök Valerij Zaluzsnij menesztésére készül az ukrán fegyveres erők főparancsnoki posztjáról. Zelenszkij ugyanakkor kijelentette, hogy az esetleges változások túlmutatnak egyetlen személy leváltásán - írja a Mandiner.