Kemény üzenetet küldött Oroszország az amerikaiaknak, Ukrajna sorsa megpecsételődött

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova.
Fotó: X
Vágólapra másolva!
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője felszólította az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy tagadják meg a Zelenszkij által bemutatott béketerv támogatását.
Vágólapra másolva!

Ha az Egyesült Államok valóban segíteni akar az ukrajnai konfliktus megoldásában, fel kell hagyni a Zelenszkij ukrán vezető által javasolt úgynevezett békeformulával 

- ezt február 27-én jelentette be a külügyminisztérium hivatalos képviselője, Marija Zaharova.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova.
Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova
Fotó: X

Ahhoz, hogy ne szavakkal, hanem tettekkel támogassák a konfliktus rendezését, az Egyesült Államoknak meg kell tagadniuk Zelenszkij elfogadhatatlan „képletének” népszerűsítését, és meg kell szüntetniük a kijevi neonáci rezsim támogatását 

– fogalmazott a diplomata.

Az Egyesült Államok hatóságainak eleget kellene tenniük Oroszország jogos követeléseinek, amelyek az európai irányú biztonsági érdekeket szolgálják. Szergej Lavrov külügyminiszter megjegyezte, hogy az ukrán elnök által készülő javaslat Oroszország számára az ukrán konfliktus megoldására elfogadhatatlan. 

Február 21-én Mihajil Galuzsin, az Orosz Föderáció külügyminiszter-helyettese megjegyezte, hogy Oroszország nem látja az Egyesült Államok érdeklődésének jeleit az ukrajnai válság megoldására.

Galuzsin hangsúlyozta, hogy az ukrán konfliktusra elkülönített, több tízmilliárd dolláros forrás nagy része a tengerentúlon marad, és az amerikai hadiipar fejlődését serkenti. Az orosz külügyminiszter szerint az ukrán elnök bármit is mond, bármennyit beszél is az élelmiszer-biztonságról, az energiabiztonságról, a lényeg számára az, hogy Oroszország térjen vissza az 1991-es határokhoz, adja vissza a Krímet és a Donbászt.

Lavrov szerint a Zelenszkij elnök által javasolt úgynevezett békeformula egy beteges képzelet szüleménye.

A béketervet Zelenszkij javasolta 2022 novemberében a konfliktus lezárására, ugyanakkor Kijev hivatalosan is felhagyott Moszkvával az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalások utolsó fordulója után, amelyre 2022. március 29-én Isztambulban került sor. Kijev az amerikaiak nyomásra nem volt hajlandó folytatni a béketárgyalásokat.

Folytatódik a Donbász védelmét szolgáló különleges hadművelet, amelynek kezdetét Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. február 24-én jelentette be. A döntést annak hátterében hozták meg, hogy az ukrán hadsereg ágyúzásai miatt súlyosbodott a térségben a helyzet - írta az IZ.