Rejtélyes vírus okozta egy alaszkai férfi halálát

Alaszka vírus
Alaszka vírus
Fotó: X
Vágólapra másolva!
Egy alaszkai férfi, aki egyedül élt az állam egyik legnagyobb városának erdejében, rejtélyes betegséggel került kórházba, amelyet a hatóságok szerint egy macskakarmolás okozhatott.
Vágólapra másolva!

Megtalálták a közel egy évtizede felfedezett rejtélyes betegség első áldozatát. Az "Alaszka" vírus az Orthopoxvirus egyik fajtája, amelyet először 2015-ben dokumentáltak Alaszkában, az Egyesült Államokban. 2024 februárjában hét megbetegedést és egy halálesetet jelentettek.

Az Alaszka melletti Kenai-félszigeten lévő erdőben talált férfi életét vesztette, miután elkapta az "Alaskapox"-ot. 

Egyedül élt Alaszka legnagyobb városának közelében, és az is kiderült, hogy autoimmun betegsége volt. Az még nem tisztázott, hogyan kaphatta el a férfi a halálos vírust.

Az alaskapox ugyanabba a víruscsaládba tartozik, mint a himlő. 

Először Fairbanksban fedezték fel, és inkább kisemlősökben fordul elő. A mostani férfi esete a hetedik olyan eset a betegség megjelenése óta, amikor ember volt érintett a fertőzéssel és az első Fairbanks területén kívül. 

Ez az első olyan eset, amely valakinek a halálához vezetett.

Az alaszkai egészségügyi minisztérium szerint a férfi egy piros dudort vett észre a jobb hónaljában, amely érzékennyé vált - írta a Mirror. Ezután antibiotikumot írtak fel neki, de arról számolt be, hogy fáradt és fájdalmat érez a hónaljában és a vállában. 

A múlt hónap végén alultápláltságban, valamint vese- és légzési elégtelenségben halt meg.

A Centers for Disease Control további vizsgálatokat végzett, amelyekből kiderült, hogy a férfi betegsége az Alaskapox, és hogy ő csak egyike annak a hét embernek, akiről ismert, hogy ebben szenvedett.