Újabb katasztrófák várnak Ukrajnára Donyecknél, de máshol se jobb a helyzet

Események

Ukrajna, Oroszország, háború, orosz-ukrán háború,
Az ukrán 79. brigád katonái a donyecki Marinka város közelében
Fotó: Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 736. napjáról.

 

04:17
február 29, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

04:24
február 29, 2024
Vágólapra másolva!

Felrobbantották Putyin pártirodáját

Partizánok robbantották fel a dél-ukrán, már orosz ellenőrzésű Nova Kahovkában Putyin pártirodáját - írta a Kyiv Independent. 

 

04:29
február 29, 2024
Vágólapra másolva!

Kibertámadás érte az ukrán parlament honlapját

A parlament közölte, hogy a hackelés következtében a weboldalon közzétett, a Verhovna Rada Telegramjára mutató link "egy hamis oldalra vezetett".

 

05:12
február 29, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint kilencezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4621 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4893 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. A beléptetettek közül a rendőrség 35 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll í tájékoztatásban. (MTI)

06:17
február 29, 2024
Vágólapra másolva!

UFO-t észleltek ukrán vadászgépek a front felett - videó

A pilóták is alig hisznek a szemüknek a korong alakú repülő objektum láttán. A felvételek rögzítéséhez használt eszköz egy speciális hőképes quadcopter drón volt, amelyet Ukrajna a frontvonalon mindenütt bevetett a háború kezdete óta. 

 

 

 

07:22
február 29, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Szumit támadta

Oroszország 11 települést támadott meg Szumi területén. Az orosz erők 42-szer támadtak a megye határa mentén – jelentette a regionális katonai közigazgatás.

08:02
február 29, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna újabb harci gépet lőtt le

Az ukrán erők lelőttek egy újabb orosz Szu-34-es harci gépet - jelentette a légierő február 29-én. Ezzel bővült az elmúlt napokban történt orosz repülőgép-veszteségek száma - írja a The Kyiv Independent.

08:52
február 29, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb orosz siker Avdijivkánál

Az orosz fegyveres erők egy ukrán erődöt romboltak le Avdijivka közelében – jelentette be az orosz védelmi minisztérium.

09:23
február 29, 2024
Vágólapra másolva!

Lelőttek egy drónt Kurszk régiója felett

Az orosz fegyveres erők egy ukrán erődöt romboltak le Avdijivka közelében – jelentette be az orosz védelmi minisztérium.

09:43
február 29, 2024
Vágólapra másolva!

Erősítés Rabotinónál

Az orosz fegyveres erők megerősítették állásaikat a Zaporizzsjában található Rabotinónál.
A támadást a Déli Katonai Körzet (SMD) katonái hajtották végre – írja a Lenta.

10:07
február 29, 2024
Vágólapra másolva!

További katasztrófák várnak Ukrajnára Donyecknél

Zev Feintush, a Global Guardian biztonsági cég vezető hírszerzési elemzője szerint az ukrán hadseregre újabb katasztrófák várnak Donyeck közelében -figyelmeztetett az elemző a Newsweek amerikai magazinnak adott interjújában.

Ha az Egyesült Államok a közeljövőben nem állapodik meg Kijev új segélycsomagjáról, az orosz csapatok folytatják a Donyeck melletti területek felszabadítását - véli a szakértő.

Ráadásul a városnak az Orosz Föderáció ellenőrzése alá kerülése az ukrán hatóságok stratégiájának válságához vezetett – tette hozzá Feintush.

„Ukrajna mind a személyzet, mind a fegyverek számát tekintve alulmarad a fronton, és (az ország elnöke) Zelenszkij politikai csapdában találta magát”

– összegezte az elemző.

Korábban az Advance című horvát kiadvány úgy nyilatkozott, hogy Avdejevka orosz erők általi elfoglalása után gyorsabban fognak fejlődni az események az orosz-ukrán fronton.

10:30
február 29, 2024
Vágólapra másolva!

Támadás Donyecknél

Az Orosz Légierő Szu-25-ös repülőgépeinek legénysége az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) erődítményeit és páncélozott járműveit találta el Donyeck térségében - közölte az orosz védelmi minisztérium.

"A csapást C-13-as irányítatlan légi rakétákkal hajtották végre” - áll a jelentésben.

10:50
február 29, 2024
Vágólapra másolva!

Hollandia petíciót nyújtott be, nem küldenek katonákat Ukrajnába

A holland jobboldali Fórum a Demokráciáért (FvD) nevű párt petíciót hozott létre, amelyben azt követelik, hogy az ország katonáit ne küldjék Ukrajnába - olvasható a párt honlapján.
Korábban a holland fegyveres erők vezérkari főnöke, Onno Eichelsheim tábornok azt mondta, hogy korai lenne holland csapatok Ukrajnába küldéséről beszélni, megjegyezve, hogy "érdemes minden lehetőséget nyitva hagyni, hogy lássuk, hogyan lehet a legjobban segíteni Ukrajnának".

11:10
február 29, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij rövid szaúd-arábiai látogatáson vett részt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden rövid látogatást tett Szaúd-Arábiában, ahol Mohamed bin Szalmán koronaherceg szívélyesen fogadta és Zelenszkij szerint "őszinte és jelentőségteljes eszmecserét" folytattak – írja a Breitbart.

A szaúdi külügyminisztérium fotósorozatot tett közzé, amelyen a koronaherceg kedden fogadja Zelenszkijt és küldöttségét.

Az eszmecsere konkrét eredményét nem közölték, azonban a szaudiak úgy nyilatkoztak, hogy nyitottak a konfliktus nemzetközi rendezésére, támogatnak minden ilyen igyekezetet.

11:31
február 29, 2024
Vágólapra másolva!

Donyeckben sem értik Macront

A Donyecki Népköztársaság vezetője szerint Macron nyilatkozata arra vonatkozóan, hogy csapatokat küldene Ukrajnába, egy "abszurd felhajtás"

Gyenyisz Pusilin megjegyezte, hogy Macron nyilatkozata "valószínűleg nem fogja növelni népszerűségét"

"Nagyon nevetséges kijelentés volt. Abszurd hype egy nagyon kockázatos téma felett. Ez zavart okozott számos európai és amerikai politikusban. Valószínűleg ez egy kísérlet volt arra, hogy indokolatlan figyelmet szerezzen magának, és belpolitikai jó pontokat szerezzen, kísérlet arra, hogy elterelje a figyelmet az országa gazdálkodókkal kapcsolatos problémáiról. Nagyon ostoba ötlet volt" – mondta Pusilin.

13:13
február 29, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán hadsereg vezetője elismerte, hibáztak a parancsnokai

Alekszander Szirszkij elismerte, hogy "különösen feszült helyzet alakult ki Avgyijivka és Zaporizsja vonzáskörzetében" – írja a TASSZ.

"A művelet során egyes parancsnokok hibáztak a harctéri vezetésben és az ellenség értékelésében, ami egyes helyeken közvetlenül befolyásolta a védelem szilárdságát. Lépéseket tettem a helyzet helyszíni orvoslására, extra lőszerek és felszerelések kiosztása és a szükséges tartalékok bevetése terén" – mondta Szirszkij.

13:39
február 29, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország új víz alatti drónt fejleszt

Szentpéterváron, a "Rubin" Hajómérnöki Központi Tervezőirodában egy új, "Vedomy" (Surrogate-W) nevű víz alatti robotrendszert fejlesztenek a "Surrogate" projektjük alapján. A vállalat képviselői először 2021-ben mutatták be anélkül, hogy nyilvánosságra hozták volna jellemzőit.

A Központi Tervezőiroda honlapján közzétett információk szerint a "Surrogate-W" egy "szupernehéz autonóm víz alatti robot", amelyet tengeralattjárókkal való közös műveletekre terveztek.

Hatótávolsága akár 1500 km is lehet a lítium-ion akkumulátor új verziójának használatának köszönhetően. A jármű újratölthető lesz mind a hordozóhajó fedélzetén, mind víz alatti töltő állomásokon.

A "Surrogate-W" önállóan keres célokat, a tengeralattjárókkal ellentétben a robot nyílt keresési módszereket alkalmazhat, például aktív hidroakusztikát, mivel kis mérete és manőverezhetősége miatt nehéz megsemmisíteni.

A fejlesztők szerint a drón szimulációs képességei hasznosak lehetnek új tengeralattjáró-felderítési módszerek és új tengeralattjáró-elhárító fegyverek tesztelésében - DD Geopolitics.

 

14:00
február 29, 2024
Vágólapra másolva!

Szirszkij: Ukrajna ismét lelőtt egy orosz Szu-34-es repülőgépet.

Az ukrán erők lelőttek egy Szu-34-es támadó repülőgépet, jelentette Olekszandr Szirszkij főparancsnok február 29-én, órákkal azután, hogy az ukrán légierő arról számolt be, hogy egy Szu-34-est lelőttek az éjszaka folyamán - The Kyiv Independent.

14:25
február 29, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij az albániai csúcstalálkozón több lőszerért kampányolt

Az ukrán elnök szerdán több muníciót kért az orosz előrenyomulás visszaszorítására, miközben az albán kormánnyal közösen csúcstalálkozót tartottak. A találkozó célja az, hogy további támogatást szerezzen Kijevnek a délkelet-európai országok körében, miközben a háborús fáradtság jelei egyre nőnek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy a fegyverek, különösen a lőszerellátás növelése kiemelkedő fontosságúak Ukrajna számára, alig több mint két évvel Oroszország teljes körű inváziója óta.

"Azt hiszem, ez a kérdés: állva maradunk, vagy sem"

– mondta a csúcstalálkozón elmondott beszédében – írja a Breitbart.

14:50
február 29, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna csapást mért az Olenyivkában csoportosuló orosz csapatokra

Az ukrán vezérkar tájékoztatása szerint az ukrán fegyveres erők célba vették a donyecki területen lévő megszállt Olenyivkában összegyűlt orosz csapatokat – írja a The Kyiv Independent.

Az ukrán erők 19 orosz katonát öltek meg, köztük egy katonai egység parancsnokhelyettesét. Emellett 12 ember, köztük az egység parancsnoka is megsérült.

Ukrajna rakéta-sorozatvetővel hajtott végre csapást a vezérkar szerint. Az ukrán katonai hírszerző ügynökség is megerősítette, hogy sikeres csapást mértek az orosz csapatokra Olenyivkában.

15:19
február 29, 2024
Vágólapra másolva!

Kijev több mint 490 katonát veszített Avgyijivka térségében az elmúlt napokban

Az orosz erők megsemmisítettek hét tankot, két gyalogsági harcjárművet, négy páncélozott harci járművet, három ukrán D-20-as tarackot, egy Mista-B tarackot, egy Gvozdika motorizált tüzérségi rendszert és két D-30-as tarackot – TASSZ.

Azt is hozzáteszik: Az orosz fegyveres erők a különleges katonai művelet kezdete óta 575 ukrán harci repülőgépet, 267 helikoptert, 13 715 pilóta nélküli légi járművet, 475 föld-levegő rakétarendszert, 15 286 harckocsit és egyéb páncélozott harci járművet, 1 227 rakéta-sorozatvetőt, 8 223 tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 19 211 különleges katonai gépjárművet semmisítettek meg. 

16:18
február 29, 2024
Vágólapra másolva!

A francia elit egyre őrültebb véleményeket fogalmaz meg

Manuel Valls volt miniszterelnök (Francois Hollande elnök utolsó miniszterelnöke) egy TV-adásban azt mondta, hogy az ország vezetésének fel kell készítenie Franciaország népét arra, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába, és el kell fogadtatnia velük, függetlenül attól, hogy ellenzik vagy félnek – írja a DD Geopolitics

„Nem fogadhatjuk el Vlagyimir Putyin győzelmét Ukrajnában, mert az az ukrán demokrácia végét jelentené. Franciaország, a francia nép, Európa sorsa Kijev sorsától függ. Ukrajna veresége az egész Nyugat teljes veresége lenne - katonai, politikai, gazdasági, kulturális, erkölcsi értelemben.

Ukrajna veresége jelzést adna Kínának, hogy támadja meg és rohanja le Tajvant.”

Eközben a Valls feje fölött látható felmérés szerint a franciák 76 százaléka ellenzi, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába, 23 százalékuk támogatja.

16:44
február 29, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg Csaszov Jar felé tart

Az orosz hadsereg előrenyomul Csaszov Jar felé, megrohamozva Bogdanovkát és Ivanovszkojét az Ukrán Fegyveres Erők Keleti Csoportja szerint - DD Geopolitics

Az orosz csapatok folytatják előrenyomulásukat Artyemovszkból. Az összecsapások már folynak Ivanovszkoje és Bogdanovka falvakban, ismerte el a keleti csapatcsoport szóvivője, I. Evlash.

Oroszország mozgósítja tartalékait: légierőt, drónokat és tüzérséget alkalmaz.

Evlash nyugtatja az ukránokat, biztosítva, hogy az ukrán fegyveres erők több védelmi vonallal rendelkeznek Csaszov Jar közelében, amelyek segítenek megfékezni az orosz erők előre nyomulását.

17:03
február 29, 2024
Vágólapra másolva!

Egy brit parlamenti képviselő támadja a német kancellárt

Tobias Ellwood brit parlamenti képviselő "a hírszerzéssel való kirívó visszaéléssel" vádolta Olaf Scholz német kancellárt, amikor Olaf Scholz újságíróknak megemlítette, hogy a britek és a franciák rakétairányítással támogatják Ukrajnát – jelentette a Telegraph február 28-án – írja a The Kyiv Independent.

Scholz február 26-án tette ezeket a megjegyzéseket, amikor ismét kizárta, hogy Berlin nagy hatótávolságú Taurus rakétákat  szállítson Kijevnek.

Ellwood azt mondta, hogy a megjegyzések "a hírszerzéssel való kirívó visszaélések, amelyeket szándékosan arra terveztek, hogy eltereljék a figyelmet Németország vonakodásáról, hogy saját nagy hatótávolságú rakétarendszerével felfegyverezze Ukrajnát".

17:32
február 29, 2024
Vágólapra másolva!

Hamarosan Párizsban egyeztetnek Ukrajnáról és Moldováról

Az európai védelmi és külügyminiszterek a következő napokban Párizsban találkoznak, hogy megvitassák Ukrajna és Moldova további támogatását – közölte csütörtökön a francia külügyminisztérium szóvivője – írja a The Guardian.

A Reuters jelentése szerint az európai államok további konkrét intézkedéseket fognak megvitatni Ukrajnával kapcsolatban, valamint azt, hogy hogyan védjék meg az Oroszország által destabilizált országokat, nevezetesen Moldovát.