Elszabadult a pokol: véres börtönlázadás Haitin

Port-au-Prince, Haiti, PortauPrinceHaiti, tűzharc, válság, rendőr,
Tombol az erőszak Haiti fővárosában, Port-au-Prince-ben
Fotó: MTI/AP/Odelyn Joseph
Vágólapra másolva!
Legalább hárman életüket vesztették és rabok szöktek meg tömegesen Haitin fegyveres bandák egy fegyintézet ellen vasárnapra virradóra indított rohama során. Fegyveres csoportok szállnak szembe a rendőri erőkkel, akik a főváros egyes részein már több napja tartó erőszakos cselekmények után segítséget kértek. A bűnbandák élén álló hírhedt bandavezér, Jimmy Cherizier az ország miniszterelnökét, Ariel Henryt akarja megbuktatni.
Vágólapra másolva!

A karibi ország két fő rendőri szakszervezete az X-en közzétett posztjukban segítséget kért, hogy megakadályozzák a fogvatartottak elmenekülését a Port-Au-Prince-i Nemzeti Büntetés-végrehajtási Intézetből. Azt írták: ha hagyják, hogy a rabok elmeneküljenek a börtönből, azzal 3000 bűnöző szabadulhat el, akik senkit sem fognak kímélni a fővárosban, Port-au-Prince-ben. Ezért arra kérnek minden fegyverrel és autóval rendelkező rendőrt, hogy segítsen a többi rendőrnek a szökött rabok elleni harcban.

Egyelőre nem világos, hányan menekültek el a börtönből, de egyes források szerint 4000 rabból alig százan maradtak a rács mögött. Azok soraiban, akik a maradás mellett döntöttek, van 18 egykori kolumbiai katona, akiket azzal vádolnak, hogy zsoldosokként működtek közre Jovenel Moïse elnök 2021-es meggyilkolásában. Szombat este a kolumbiai fegyencek segélykérő videóüzenetet tettek közzé a közösségi médiában. "Kérjük, kérjük segítsenek" - mondta Francisco Uribe, a férfiak egyike. "Válogatás nélkül mészárolják le az embereket celláikban" - tette hozzá.

A lövöldözéssel együttjáró mostani erőszakhullám csütörtökön kezdődött és rendőrőrsöket, a nemzetközi repülőteret és a nemzeti büntetés-végrehajtási intézetet vette célba. 

Az események példa nélküliek az elmúlt években, pedig az amerikai kontinens legszegényebb országának számító Haitin évek óta káosz van a bűnbandák miatt, akik három évvel ezelőtt megölték az ország akkori elnökét, Jovenel Moïse-t is.

Az elmúlt napokban heves lövöldözés keltett pánikot, miután Jimmy Cherizier bandavezér (más néven Barbecue), egykori rendőrtiszt felszólította a bűnözői csoportokat, hogy egyesítsék erőiket, és akadályozzák meg Ariel Henry ügyvivő miniszterelnök hazatérését. Henry Nairobiban írt alá megállapodást, amely lehetővé teszi egy ezerfős kenyai rendőri kontingens Haitire telepítését a bűnbandák elleni küzdelem támogatására.

Port-au-Prince, Haiti, PortauPrinceHaiti, tűzharc, válság, rendőr,
Port-au-Prince-ben tombol az erőszak 
Fotó: MTI/AP/Odelyn Joseph

A börtönlázadást megelőzően, Cherizier ezen a héten figyelmeztette a helyieket, hogy ne küldjék el az iskolába a gyerekeket, nehogy veszélybe sodorják őket az erőszak fellángolása nyomán. 

Henry ügyvezető miniszterelnök, aki az ország utolsó elnökének, Jovenel Moïse-nak a meggyilkolása után került hatalomra, korábban ígéretet tett arra, hogy február elejéig választásokat tartanak. Később azonban úgy döntött, először a biztonságot kell helyreállítani az országban a szabad és tisztességes választások biztosítása érdekében.

A többszörösen természeti katasztrófa sújtotta Haitin Jovenel Moïse elnök meggyilkolása után szabadult el a pokol. Az országnak azóta csak ügyvivő kormányfője és elnöke van, a parlament nem működik, és a legfelsőbb bíróság is képtelen ellátni a feladatát, mert törvényhozás hiányában nem tudnak kinevezni bírókat. A belpolitikai káosz kialakulása óta a kormány fokozatosan veszíti el az ellenőrzést az állam mind nagyobb része felett, az irányítást pedig fegyveres bandák vették át, elharapózott a törvénytelenség és az erőszak.