Itt a váratlan kínai bejelentés, most minden megváltozik

Vágólapra másolva!
A kínai kormány 5 százalék körüli GDP-növekedési célt tűzött ki 2024-re - áll abban a kormányzati jelentésben, amelyet a 14. Országos Népi Gyűlés (parlament) ülésének megnyitóján osztottak ki kedden.
Vágólapra másolva!

A jelentés megjegyzi, hogy Kína még mindig fejlődő ország, és hogy az 5 százalék körüli gazdasági bővülés összhangban van a kínai gazdaság növekedési lehetőségeivel, valamint a Kína rendelkezésére álló erőforrásokkal.

A kínai kormány a múlt évre is 5 százalékos gazdasági növekedési célt tűzött ki, a tényleges növekedés némileg nagyobb, 5,2 százalék volt.

A kormányzati dokumentum szerint idén több mint 12 millió új munkahely létrehozását tervezik a városokban, a munkanélküliségi ráta pedig 5,5 százalék körül alakul. Hivatalos adatok szerint Kínában tavaly 12,44 millió új munkahely jött létre, a munkanélküliség 0,4 százalékponttal, 5,2 százalékra csökkent. A kínai statisztikai hivatal csak a városi foglalkoztatottsággal foglalkozik, a vidéki térségek munkaerőpiacáról nem közöl adatokat.

A Kínai Népi Gyűlés
A Kínai Népi Gyűlés 
Fotó: Zsenmin Zsimpao 

A katonai kiadásokat idén 7,2 százalékkal, 1665 milliárd jüanra (231 milliárd dollár) emelik, és 1,4 százalékkal növelik a közbiztonságra fordított kiadásokat. Öt százalékkal nőnek továbbá az oktatásra, 10 százalékkal a tudományra és kutatásra, 11,9 százalékkal pedig az államadósság kamatainak fizetésére fordított kiadások.

A kínai kormány 35 ezer 200 milliárd jüanban (mintegy 4890 milliárd dollárban) határozta meg az államadósság idei felső határát.

A dokumentum szerint idén további intézkedéseket dolgoznak ki a digitális gazdaság fejlesztésének támogatására. "Lépéseket kell tenni a feldolgozóipar digitális átalakítására, fel kell gyorsítani az ipari internet széles körű felhasználását, ösztönözni a szolgáltató szektor digitalizációját, okos városokat és digitális falvakat kell építeni. Célzott intézkedésekre van szükség a kis- és közepes vállalkozások teljesítményének növelésére digitális átalakításuk révén."

Li Csiang kínai kormányfő a parlamentben felszólalva azt mondta, hogy "megbízhatóan és hatékonyan biztosították az emberek jólétét", és kiemelte a szegénység felszámolása terén tett előrelépést. Elismerte ugyanakkor, hogy 2023-ban, amikor különböző nehézségek és kihívások párhuzamosan jelentkeztek, a kínai gazdaság hullámokban, cikkcakkban fejlődött.

Nem szabad szem elől tévesztenünk a legrosszabb forgatókönyvet, és jól fel kell készülnünk minden kockázatra és kihívásra

- hangsúlyozta Li, hozzátéve, hogy "különösen a növekedési modell átalakítását, a strukturális kiigazításokat, a minőség javítását és a teljesítmény fokozását kell előmozdítani".

A kormányfő szerint a növekedési cél elérése "nem lesz könnyű", és a kitűzött cél figyelembe veszi a "foglalkoztatás és a jövedelmek növelésének, valamint a kockázatok megelőzésének és elhárításának szükségességét". Hozzátette: Peking proaktív költségvetési irányvonalat és megfontolt monetáris politikát kíván folytatni.