Robbanás a berlini Tesla-gyárnál, a rendőrség kiürítette a helyszínt

Vágólapra másolva!
Ki kellett üríteni ma reggel a több mint tízezer embert foglalkoztató üzemet, miután a gyár ellen tiltakozók felrobbantottak egy közeli transzformátort. A rendőrség és a tűzoltóság is kivonult bombafenyegetés miatt.
Vágólapra másolva!

A gyár ellen tiltakozó aktivisták a múlt héten az üzem melletti erdőben állítottak fel sátrakat, de a békés tiltakozás mára erőszakba fordult, miután 

a hajnali órákban felgyújtottak egy transzformátort, amely fel is robbant

- írta a német Bild. A rendőrség az égő transzformátor mellett egy "itt van eltemetve a robbanóanyag" feliratú táblát talált. A Tesla grünheidei autógyárában 12 500 ember dolgozik, a gyárat kiürítették, a rendőrség bombát keres az üzemben, közlésük szerint a tűz nem terjedt át az autógyárra.

  A cég szóvivője a dpa német hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy 

az áramkimaradás miatt az elektromos meghajtású autókat gyártó cég Berlinhez közeli üzemében le kellett állítani a termelést.

 Az amerikai vállalat szeretné bővíteni az évente félmillió autót legyártó németországi üzemét, de a terv egyelőre akadályba ütközött, mert a helyi lakosok leszavazták a bővítéshez szükséges - elsősorban a fák kivágására vonatkozó - indítványt.  A Tesla a duplájára, évi egymillió autóra tervezi növelni az üzem kapacitását, és célja az is, hogy elérje az évi 100 gigawattóra akkumulátortermelést, amivel uralhatná az európai piacot.