Taurus-botrány: egyre nagyobb a baj, rettegnek a németek a világháborútól

ursulavonderleyen, olafscholz
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
A német Infratest Dimap kutatási eredményéből az derült ki, hogy a német társadalomban egyre nagyobb az elutasítása annak, hogy Ukrajnát megtámogassák Taurus cirkálórakéták átszállításával. Érdekesség, hogy németek körében egyre hangsúlyosabb a háborútól való félelem, valamint hatalmas a csalódottság Ursula von der Leyen bizottsági elnökben.
Vágólapra másolva!

A felmérés szerint 

jelenleg a lakosság 61 százaléka ellenzi a Taurus szállítást mely kilenc százalékpontos növekedést jelent 2023 augusztusához képest. 

Továbbá hét százalékponttal, 29 százalékra csökkent a katonai segélyt támogatók száma is. 

A Die Welt emlékeztet, Olaf Scholz kancellár (SPD) eddig kategorikusan elutasította a Taurus-szállítmányokat átadását, ebben a kérdésben éles ellentétben áll koalíciós partnereivel, a Zöldekkel és az FDP-vel. Annalena Baerbock német külügyminiszter például nemrég a vitában amellett érvelt, hogy alaposan meg kell fontolni "minden eszközt" Ukrajna megsegítésére.

Annalena Baerbock német külügyminiszter
Fotó: AFP / Photo by ANGELA WEISS / AFP

A többi megkérdezett párt támogatóinak többsége ellenzi az ilyen szállításokat; ez különösen az AfD (84 százalék) és a nemrég alapított Sahra Wagenknecht Szövetség (85 százalék) támogatóira igaz. 

A németek nagy aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy országuk "az orosz hírszerzés befolyásának gyakoribb célpontjává válhat" a német haderő elleni, nemrég nyilvánosságra került orosz lehallgatási botrány után. A számokból kiderült, hogy

rengetegen tartanak attól, hogy Németország nincs felkészülve az orosz kémkedésre, hogy Oroszország Ukrajna után más európai országokat is megtámad, valamint amiatt is, hogy Németországot "közvetlenül bevonhatják a háborúba".

Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi nemzetközi válságok fényében mely országokat tekintik a németek megbízható partnereknek, a többség Franciaországot választotta: 78 százalékuk gondolta úgy, hogy a szomszédos országban "meg lehet bízni".  Ezt követi nagy fölénnyel az USA 45 százalékkal - bár megdöbbentő, hogy ugyanennyien mondták azt is, hogy bennük "nem lehet megbízni". Ráadásul az USA iránti bizalom 2023 márciusa óta 14 ponttal csökkent. 

Ukrajnát a válaszadók 37 százaléka, Izraelt 24 százaléka, Oroszországot pedig 8 százaléka tartja partnernek a felmérésben. 

A szövetségi kormány eddig eredményeiről pedig lesújtó értékelést adtak, az előző hónaphoz hasonlóan

 a megkérdezettek mindössze egy százaléka "nagyon elégedett" Scholz kormánykoalíciójával, míg csupán 18 százalékuk "elégedett". 

Ugyanakkor 39 százalék "kevésbé" elégedettnek, 41 százalék pedig "egyáltalán nem" elégedettnek mondta magát, azaz tízből nyolc válaszadó.

A legnépszerűbb politikusok listáját továbbra is Boris Pistorius védelmi miniszter vezeti nagy fölénnyel (55%). Őt követi Annalena Baerbock külügyminiszter (Zöldek, 35 százalék), Friedrich Merz CDU-vezér (28 százalék) és Robert Habeck gazdasági miniszter (Zöldek, 25 százalék). Christian Lindner pénzügyminiszter (FDP) 22 százalékkal egy ponttal megelőzi Scholz kancellárt.

Ursula von der Leyen (CDU), az Európai Bizottság elnöke munkájának értékelését külön vizsgálták. Az Európai Parlament néppárti frakciója, amelyhez a CDU és a CSU is tartozik, csütörtökön Bukarestben őt választotta vezető jelöltjévé az európai parlamenti választásokon. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke
Fotó: AFP / Photo by FREDERICK FLORIN / AFP

Hazájában, Németországban azonban nem örvend túl nagy népszerűségnek: 

mindössze hat százalék "nagyon elégedett" vele, 30 százalék "elégedett". 

Több mint fele - 53 százalék - azt mondja, hogy "kevésbé" vagy "egyáltalán nem" elégedett.