Ettől a Zelenszkij-döntéstől félt mindenki

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.04.02., UkránOroszháború,
Fotó: AFP/ Wolfgang Schwan
Vágólapra másolva!
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta azt a törvényjavaslatot, amely a mozgósítási korhatárt 27-ről 25 évre csökkenti, válaszul az ország hadseregének növekvő igényeire és a mozgósítás kiterjesztésére irányuló javaslatokra - írta meg a Sky Newsra hivatkozva a Portfolio.
Vágólapra másolva!

A Portfolio összefoglalója alapján az ukrán parlament honlapján közzétett információk szerint Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke aláírta azt a törvényjavaslatot, amely a harci szolgálatra való (tehát nem sorkatonai) mozgósítási korhatárt 27 évről 25 évre csökkenti.

A törvényjavaslat előterjesztése eredetileg az előző év végén történt, amikor Zelenszkij elnök nyilatkozatot adott ki arról, hogy a hadsereg akár 500 000 ukrán mozgósítását is megfontolhatja. Ebben az összefüggésben elismerte, hogy ez a téma "érzékeny" kérdéseket vet fel.

A portál arról is ír, hogy Ukrajnában a sorkatonai szolgálatot 20 és 27 év között kell teljesítenie a férfiaknak, eddig ezt követően kerülhettek át a "mozgósítási korhatárba". Ugyanakkor az ukrán törvényhozás már tavaly jelezte azt, hogy 

a fiatalok döntő többsége 25 éves koráig teljesíti a sorkatonai kötelezettségeket, ezt követően pedig 27 éves korukig hivatalosan eddig nem voltak mozgósíthatóak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK