Földrengés volt Tajvanon, szökőárveszély miatt riadóztattak Japánban

Földrengés Tajvan
Hualien városában házak dőltek össze vagy fordultak ki az alapjukról
Fotó: AFP/CNA
Vágólapra másolva!
Erős, 7,2-es földrengés rázta meg Tajvant helyi idő szerint szerdára virradóra, épületek és autópályák rongálódtak meg. Kilenc ember meghalt, a több, mint nyolcszázan megsérültek.
Vágólapra másolva!

 A tajvai kormány tájékoztatása szerint a földrengés epicentruma a keleti, ritkán lakott hegyvidéki régióban található Hualien megyében volt.

 Legalább 26 épület dőlt össze, többen a romok alatt rekedtek, a mentési munkálatok jelenleg is folynak.

Az elmúlt 25 év legnagyobb földrengése a reggeli órákban történt, amikor az emberek munkába indultak. A vonat- és metróközlekedést is felfüggesztették, a földrengés utakat és autópályákat rongált meg.


Kilencen meghaltak és nőtt a sebesültek száma
 

Legalább kilenc ember meghalt, és több mint nyolcszázan megsérültek szerdán az elmúlt 25 év legerősebb földrengésében Tajvanon - közölte a tajvani kormány, amiről az ABC News számolt be.

A Richter-skála szerinti 7,4-es erősségű földrengés helyi idő szerint reggel 8 óra előtt kezdődött, epicentruma a keleti parton fekvő Hualien közelében volt. 

Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata szerint több mint 100 utórengés rázta meg a szigetet, köztük egy 6,5-ös magnitúdójú, szintén Hualien közelében.

A tajvani hatóságok szerint kilencre nőtt a halálos áldozatok száma, további 127-en a romok alatt rekedtek, akik közül két emberrel már tudtak beszélni az életmentők. 

A sérültek száma 821-re emelkedett az elmúlt néhány órában. 

Egy ötemeletes ház és egy másik épület is összedőlt Hualienben, de Keelungban és Tajpejben is érintett különböző létesítményeket a katasztrófa. Időközben felfüggesztették a metrórendszert és nem járnak a gyorsvonatok sem. Elővigyázatosságból lezárták az autópályákat Yiland északi részén és Hualien keleti részén. Japán és Tajvan közötti szigeteken három kisebb szökőár keletkezett.​

Szökőár

A japán média szerint  a földrengés okozta szökőár akár 3 méteres hullámokat is kiválthat a Tokiótól nagyjából 1000 mérföldre délre fekvő Okinava prefektúra egyes területein. Egy 30 cm-es szökőár már elérte Yonaguni szigetét. Arra kérték az embereket, hogy ne menjenek a part közelébe, és meneküljenek magasabb területekre.

Japánban az első riasztás után két órával 3 méteresről 1 méteresre csökkentették a szökőár várható szintjét, majd újabb egy órával később ezt a figyelmeztetést is visszavonták.

Áram nélkül

A tajvani villamosenergia-szolgáltató, a Taipower azt közölte, hogy országszerte több mint 87 000 ember van jelenleg áram nélkül.

Károk, áldozatok

A tajvani tűzoltóság jelentése szerint négy ember meghalt, és több mint 50-en megsérültek a földrengésben. Két épület összedől, 26 pedig lefordult az alapjáról. Többen az épületekben ragadtak.

Utórengések

Már több mint 15 utórengést regisztráltak, de ezek ereje folyamatosan csökken.