Háborúra készülnek a britek

Az izraeli "Vaskupola" rakétavédelmi rendszer egy palesztin rakétát semlegesít Izrael felett. Az izraeli támadást megelőzően  a Hamász radikális palesztin szervezet fegyveresei rakétákat lőttek ki dél-izraeli területekre.
Vágólapra másolva!
Szokatlan lépést tett Penny Mordaunt, a brit alsóház vezetője. Penny Mordaunt felszólította Rishi Sunak brit miniszterelnököt, hogy növelje a szigetország védelmi kiadásait.
Vágólapra másolva!

Kötelesség a polgárainkkal szemben a védelmi kiadások növelése, jelentette ki Penny Mordaunt, a brit alsóház vezetője – írja a The Telegraph brit napilap. Irán egy héttel ezelőtti Izrael elleni támadása után több korábbi védelmi miniszter, vezérkari főnök és egyéb katonai vezetők is arra figyelmeztettek, hogy egy hasonló drón- és rakétatámadás esetén Nagy-Britannia nem lenne képes megvédeni a polgárait. 

Az országnak Izraeléhez hasonló Vaskupolára lenne szüksége – vonták le a következtetést.

Az ötlet már korábban is felmerült, de a miniszterelnök és a pénzügyminiszter elutasította a védelmi miniszter erre vonatkozó kérését.

Ukrajna, Challenger 2
Gyakorlatozó ukrán brit gyártású Challenger 2-es harckocsi Zaporizzsja közelében
Fotó: AFP/Genya Savilov / AFP

Ennek és a választási év brit belpolitikai kötélhúzásának fényében a Konzervatív Párt egy tagjának ilyen fellépése egyfajta palotaforradalomként is értékelhető. 

Vagy épp a miniszterelnöki posztra való bejelentkezésként, hiszen már olyan pletykák is szárnyra keltek, hogy Rishi Sunak jelenlegi kormányfőt 

még a közelgő választás előtt lecserélnék a konzervatívok, hogy mentsék, ami menthető.

A korábbi védelmi miniszter Mordaunt a The Telegraph hasábjain egy véleménycikket is publikált a témában, amelyben felhívta a figyelmet, hogy a védelmi kiadásokat nem szabad úgy értelmezni, mint ami elvesz a közösségektől - írja a Magyar Nemzet.

Az alsóházi vezető szavai nem tekinthetők pusztán politikai taktikának. Grant Shapps védelmi miniszter nemrég úgy fogalmazott, hogy a világ a háború utáni korszakból a háború előtti korszakba lépett át. Nagy-Britannia hadserege pedig korántsem áll készen, egy parlamenti bizottság előtt elhangzott beszámoló szerint mindössze két hónapig húzná egy hasonló méretű ellenféllel szemben, miután több mint egy évtizeden keresztül nem kapta meg a megfelelő pénzügyi hátteret – mutatott rá a Breitbart amerikai hírportál.

Sir Patrick Sanders tábornok, vezérkari főnök szerint a fegyveres erők létszáma négyszáz éve nem volt ilyen alacsony Nagy-Britanniában. A katonai vezető 

egy esetleges háborúra készülve a lakosság felfegyverzését és kiképzését szorgalmazta. 

Borítókép: Az izraeli "Vaskupola" rakétavédelmi rendszer egy palesztin rakétát semlegesít Izrael felett.