Kína a háborúról tárgyal egy nagyhatalommal

Vágólapra másolva!
Oroszország ukrajnai háborúja a globális biztonságot fenyegeti - közölte Olaf Scholz német kancellár Hszi Csin-ping kínai elnökkel tartott pekingi találkozóján és Kína közbenjárását kérte a konfliktus mielőbbi lezárása érdekében.
Vágólapra másolva!

Olaf Scholz a kínai elnökkel tartott pekingi megbeszélésén leszögezte, hogy az atomfegyverekkel fenyegetőzés nem megengedhető.

A két vezető megerősítette, hogy a Kína és Németország ellenzi a nukleáris fegyverek bevetését, továbbá elkötelezettek az ENSZ Alapokmányának betartása mellett.

 

HSZI Csin-ping; SCHOLZ, Olaf
A Hszinhua kínai állami hírügynökség felvételén Hszi Csin-ping kínai elnök (b2) és Olaf Scholz német kancellár (j2) sétál a pekingi Tiaojütaj állami vendégház kertjében 2024. április 16-án. MTI/EPA/Hszinhua

"Kína a válság békés megoldásához szükséges összes erőfeszítést támogatja és bátorítja, továbbá egy kellő időben megtartott, Oroszország és Ukrajna által is elismert nemzetközi békekonferencia megtartását is támogatja egyenlő részvétel biztosításával a felek számára, és az összes béketerv tisztességes megvitatásával" - szerepel a kedden kiadott kínai közleményben.  

A német kancellár arra szólította fel a kínai államfőt, hogy gyakoroljon nyomást Oroszországra.

"Kína szavának súlya van Oroszországban. Ezért arra kértem meg Hszi elnököt, hogy használja fel befolyását, hogy Putyin végre befejezze ezt az őrült hadjáratot, vonja vissza csapatait és vessen véget ennek a szörnyű háborúnak" - írta az X-en a kancellár.