Nagy a baj: a németek közölték, Oroszország hamarosan megtámadja a NATO-t

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.04.12., UkránOroszháború
Ukrán katonák a fronton
Fotó: AFP/Genya Savilov
Vágólapra másolva!
Oroszország 5-8 éven belül, amint újraépítette az ukrajnai háborúban meggyengült katonai erejét, készen állhat megtámadni a NATO-t, amennyiben így döntene - jelentette ki Carsten Breuer altábornagy, német vezérkari főnök Varsóban tett látogatása során.
Vágólapra másolva!

"Akkorra elemzésünk alapján Oroszország már rendezni tudja saját erőit olyan szinten, hogy lehetségessé válhat egy támadás a NATO területe ellen" - mondta szerdán este újságíróknak nyilatkozva a tábornok.

"Nem azt mondom, hogy ez meg fog történni, hanem csak annyit, hogy ez lehetséges" - szögezte le Breuer.

"Azt látjuk, hogy Oroszország rengeteg hadfelszerelést gyárt, és nem mindent vet be ebből az ukrajnai frontvonalakon, (...) így 2029-re fel kell készülnünk" - fogalmazott a német hadsereg vezérkari főnöke.

Mariupol, Ukrajna
Egy munkás orosz zászlót rögzít a frissen felújított mariupoli víztorony tetejére - háttérben a Szent Szűz oltalma székesegyház.
Fotó:  AFP

"Öt-nyolc éven belül jelentkező fenyegetést látunk" - tette hozzá. 

A Kreml teljes sületlenségként utasította vissza azokat az állításokat, hogy egy NATO elleni támadást fontolgatna.

Kijevi közlések szerint az ukrán hadsereg állománya mintegy 800 ezer főt tesz ki. Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig tavaly decemberben adott utasítást az orosz hadsereg 170 ezer fővel való kibővítésére 1,3 millió főre.
    

A személyzeten felül Moszkva hadi kiadásokra 2024-ben 109 milliárd dollárt különített el, ami több mint a duplája Ukrajna hasonló célú tervezett kiadásainak (43,8 milliárd dollár).