Napokra van a teljes ukrán összeomlás?

Vágólapra másolva!
"Nehéz időszakra" számít Ukrajna a fronton május közepe és június eleje táján, ebben az időben várhatóan rosszabbodni fog a helyzet - figyelmeztetett Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője a BBC ukrán nyelvű szolgálatának adott interjúban hétfőn.
Vágólapra másolva!

Budanov szerint az orosz hadsereg "komplex műveletet folytat", és Ukrajna azzal számol, hogy a közeljövőben nehéz időszak vár rá, de a helyzet "azért nem lesz katasztrofális".

Az Armageddon nem fog bekövetkezni, ellentétben azzal, amit jelenleg sokan jósolnak. De problémákra számítani kell május közepétől

- mondta Budanov. 

Az ukrán hadsereg már most sok nehézséggel küzd, súlyos hiányok mutatkoznak az utánpótlásban, nagy késések vannak a nyugati fegyverek szállításában is. A jobban felszerelt és sokkal több katonával rendelkező orosz hadsereg pedig szünet nélkül nyomul előre Kelet-Ukrajnában, és sorra von ellenőrzés alá kisebb településeket a Donyec-medencében. 

Februárban foglalták el Avgyijivkát, és jelenleg a stratégiai fontosságú Csasziv Jar város meghódítására törekszenek. Csasziv Jar kevesebb mint 30 kilométerre fekszik Kramatorszktól, amely az ukrán hadsereg számára fontos vasúti és logisztikai csomópont. 

Olekszandr Pavljuk, a szárazföldi erők parancsnoka március végén úgy nyilatkozott, "lehetséges", hogy Oroszország nyáron még intenzívebb offenzívát fog folytatni. Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka április közepén ismerte el, hogy a közelmúltban "jelentősen romlott" a helyzet a fronton, március óta az orosz támadások érezhetően intenzívebbé váltak, és sikerült is "taktikai sikereket" elérniük.