Nyílt levélben kéri egy maffiavezér együttműködését egy nápolyi pap

Vágólapra másolva!
Caivano plébánosa kedden nyílt levélben szólította fel a helyi szervezett bűnözés egyik vezérét, Francesco Schiavonét, hogy mondja meg, hova ásták el a mérgező hulladékokat.
Vágólapra másolva!

A Nápoly melletti Caivano plébánosa nyílt levelet írt Francesco Schiavone maffiavezérnek, aki jelenleg is életfogytig tartó börtönbüntetését tölti - számolt be róla az MTI.

Maurizio Patricello atya levelét kedden hozta nyilvánosságra a L'Avvenire katolikus napilap. Az életfogytiglanra ítélt Francesco Schiavone 26 éve börtönben van, a hatóságok szerint most elkezdett együttműködni az igazságszolgáltatással.

Nem bírom felfogni, hogy te, aki okos ember vagy, miként gondolhattad, hogy nyugodtan tudod leélni az életed a szeretteiddel, miközben mérget, halált és félelmet vetettél

- írta levelében a pap. Kiemelte, sokak szerint a férfi megtérése csak egy ravasz húzás, amivel a börtönkörülményein szeretne javítani.

A Schiavone vezette Casalesi-klán tagjai a nyolcvanas évektől kezdve a föld alá rejtették el az olaszországi és külföldi cégektől átvett káros hatású, gyakran mérgező hulladékot Nápoly és ahhoz közeli, körülbelül hatvan település területén.

 A hatóságok több mint 2700 helyszínt azonosítottak mérgező szemétlerakatként 2000 óta.

pap, maffiavezér, maffia, nápoly, Francesco Schiavone
Francesco Schiavone
Fotó: AFP PHOTO / POLIZIA DI STATO / AFP PHOTO / POLIZIA DI STATO

A mi térségünkben minden harmadik lakos kevesebb mint száz méterre él egy illegális hulladékgyűjtőtől

 - magyarázta levelében Patricello atya.

A terület, amelyen a hulladékot elrejtették, Tűzföldnek nevezték el: körülbelül hárommillió négyzetméternyi területről van szó, ezzel ez számít Európa legnagyobb föld alatti szeméttelepének. A térségben gyakran felgyújtanak kisebb szeméthegyeket, amivel a káros anyagok a levegőbe jutnak, vagy beszivárognak a talajba, innen ered a név.

Francesco Schiavone vallomásait szerdán használhatják fel először, akkor kezdődik meg a Nicola és Vincenzo Schiavone elleni per.

Az egykori maffiavezérrel névrokon Schiavone-testvérpárt azzal vádolják, hogy vesztegetéssel több közbeszerzési pályázatot is megszereztek az olasz államvasutaktól.

Év elején nyolcvan lövést adtak le Nápoly utcáin, újjáéledt a maffiaháború. Arról is beszámoltunk, hogy Cicciolinát is kiszemelte az olasz maffia.

pap, maffiavezér, maffia, nápoly
Maurizio Patriciello 2023-ban egy gyászszertartáson
Fotó: Getty Images/Ivan Romano / Getty Images/Ivan Romano