Parlamenti választásokat tartanak Horvátországban

Először rendeznek választást szerdán
Fotó: AFP/Damir Sencar
Vágólapra másolva!
Parlamenti választásokat tartanak szerdán Horvátországban, az előrejelzések szerint a voksolás kimenetele bizonytalan. A 151 parlamenti képviselő közül 140-et az ország 10 választókerületében választanak meg, minden választókerületben 14-et a politikai pártok listáiról. A parlamentbe jutási küszöb 5 százalék.
Vágólapra másolva!

A nemzeti kisebbségek összesen további 8 képviselőt juttathatnak be a törvényhozásba: a magyarok és az olaszok egy-egy képviselőt választhatnak, a szerbek hármat. A magyar parlamenti képviselői helyért egyetlen jelölt indul, Jankovics Róbert, aki képviselő volt a leköszönő parlamentben, és elnöke a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK), így ő már biztos befutónak számít. További három képviselőt a horvát diaszpóra választ meg: körükben csak azok voksolhatnak, akiknek nincs bejelentett lakcímük Horvátországban.
 

A leadott listák, a képviselőjelöltek és a megfigyelők számára vonatkozó adatok azt mutatják, hogy a szerdai választások iránti érdeklődés kisebb, mint a korábbi parlamenti választások alkalmával volt. Összesen 165 listára lehet majd voksolni, 27-tel kevesebbre, mint 2020-ban. Négy évvel ezelőtt egy képviselői helyért 17 jelölt indult, most 15. A megfigyelők száma 8500-ról 5400-ra csökkent, a szavazásra jogosult állampolgárok száma pedig 127 ezerrel 3 millió 773 főre esett vissza.
 

Az előzetes felmérések szerint 

kompromisszumok nélkül sem a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ), sem a baloldali Szociáldemokrata Párt (SDP) nem tud kormányt alakítani,

mert egyikük sem tudja begyűjteni az ehhez elegendő számú szavazatot a voksoláson.
 

A voksolás érdekessége még, hogy Zoran Milanovic államfő április 17-re, szerdára írta ki, így ekkor munkaszüneti nap lesz Horvátországban. Az elnök ezt azzal indokolta, hogy így többen mennek majd el szavazni. Horvátország történetében kétszer tartottak hétköznap választásokat: 2005-ben egy pénteken elnökválasztást, 2000-ben pedig általános választást egy hétfői napon.