Putyin az iráni elnökkel tárgyalt, kitörhet az újabb háború

Vágólapra másolva!
Az iráni fél kezdeményezésére Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonbeszélgetést folytatott Ebrahim Raiszi iráni elnökkel - erről a Kreml honlapján április 16-án megjelent közleményben számoltak be.
Vágólapra másolva!

Putyin telefonon beszélt Ebrahim Raiszi iráni elnökkel. A vezetők részletesen megvitatták a közel-keleti helyzet súlyosbodását a damaszkuszi iráni konzulátus elleni izraeli légicsapás és az iráni megtorló intézkedések után.

Putyin reményét fejezte ki, hogy a szemben álló felek önmérsékletet tanúsítanak, és megakadályozzák az újabb konfliktus kirobbanását, amelynek következményei katasztrofálisak lehetnek az egész térségre nézve.

Az iráni elnök megjegyezte, hogy Teheránnak nem célja a feszültség növelése a régióban. Szerinte Irán lépéseit kikényszerítették. Az államfők megerősítették, hogy az Irán és Izrael közötti konfliktus gyökere a megoldatlan palesztin-izraeli konfliktus

Az orosz vezető továbbá kifejezte a kétoldalú együttműködés fejlesztésére irányuló reményét a különböző területeken, beleértve az infrastrukturális projektek megvalósítását is. Putyin gratulált Raiszinak és az Iráni Köztársaság valamennyi muzulmánjának a ramadán szent hónapjának végéhez.

Irán április 13-án drónokkal és ballisztikus rakétákkal támadta Izraelt. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök akkor azt mondta, hogy a támadást sikeresen visszaverték. Yitzhak Herzog izraeli elnök viszont azt mondta, hogy a támadás hadüzenet volt. Később kiderült, hogy Izrael regionális koalíciót kíván létrehozni az Irán jelentette fenyegetés ellen.

Irán állandó ENSZ-képviselete arról számolt be, hogy a támadás az állam önvédelmi joga volt, miután Izrael csapást mért a szíriai iráni konzulátusra, ahol az Iszlám Forradalmi Gárda két tábornoka és öt őket kísérő tiszt is meghalt. 

Irán ezután megtorlással fenyegette meg Izraelt. 

irán, izrael, drón
Iránból kilőtt rakéta Izrael északi része felett 2024. április 14-én hajnalban
Fotó: Atef Szafadi

A közel-keleti helyzet tavaly október 7-én reggel eszkalálódott, amikor a Hamász palesztin radikális mozgalom a Gázai övezetből bombázta Izraelt, és túszokat ejtve megszállta az ország déli részén lévő határ menti területeket. Ugyanezen a napon Izrael megtorló csapásokat mért a Gázai övezetben lévő célpontokra - írta az IZ.

Kapcsolódó cikkek: