Percről percre

Példátlan támadás: Irán több mint 300 drónt és rakétát lőtt ki Izraelre - ÉLŐ

Események

iranidronokizrael
Fotó: Twitter@Argenpoirot
Vágólapra másolva!
Iránból több tucat drónt indítottak Izrael irányába szombat éjszaka - jelentette az izraeli 12-es televízió. A hírt az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari, valamint az iráni Forradalmi Gárda is megerősítette.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül44 bejegyzés

Irán elismerte a támadást

Az iráni Forradalmi Gárda bejelentette szombat éjszaka, hogy "drónok és rakéták tucatjait" indította izraeli célpontok ellen. Az iráni állami médiában idézett közlemény szerint a támadás válasz arra a légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre Irán damaszkuszi konzulátusa ellen.

 Szajed Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője az X közösségi oldalon közzétett üzenetében - egy néhány nappal ezelőtti beszédét felidézve - azt írta: "a gonosz rezsim elnyeri büntetését".

 

22:38
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

A francia külügyminiszter bekérette a párizsi iráni nagykövetet

Bekérette hivatalába Stéphane Séjourné francia külügyminiszter Irán párizsi nagykövetét, hogy "a határozottság üzenetét adja át" az Izrael ellen vasárnapra virradóra elkövetett iráni rakéta- és dróntámadást követően.

 Arra kértem a külügyminisztérium szerveit, hogy holnapra hívják be a franciaországi iráni nagykövetet azért, hogy "a határozottság üzenetét adjam át"

 - mondta a francia diplomácia vezetője vasárnap este a France2 francia közszolgálati televízió híradójában.
    "Nem szabad felcserélni a felelősséget" - hangsúlyozta. "Az irániak támadták meg Izraelt (...) 1979 óta Irán az Izrael elleni gyűlöletét tette a diplomáciája középpontjába" - tette hozzá.       

22:18
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Joe Biden a jordán királlyal beszélt

A Fehér Ház az alábbi közleményt adta ki Joe Biden és Abdullah jordániai király vasárnapi telefonbeszélgetéséről:

Biden elnök ma Őfelségével, II. Abdullah királlyal beszélt a közel-keleti helyzetről. Biden elnök határozottan elítélte az Irán által indított támadást, amely Jordániát és a jordániai népet is fenyegette. Mindkét vezető megjegyezte, hogy továbbra is figyelemmel kísérik a helyzetet, és az elkövetkező napokban szoros kapcsolatban maradnak egymással. Megvitatták a gázai helyzetet is, és újólag megerősítették együttműködésüket a Gázának nyújtott kritikus humanitárius segítségnyújtás növelése és a válság mielőbbi befejezéséhez vezető út megtalálása érdekében."

 

21:52
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Ursula von der Leyen: a G7 és az EU további szankciókat fontolgat Iránnal szemben

A világ hét legfejlettebb iparú országa (G7) és az Európai Unió (EU), partnereinkkel szoros együttműködésben további szankciókat fontolgat Iránnal szemben, a büntetőintézkedések az ország drón- és rakétaprogramjait érintenék - jelentette be vasárnap Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

21:39
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter telefonon egyeztetett az orosz és az egyesült arab emírségekbeli külügyminiszterrel

A közel-keleti krízishelyzet nyomán újabb két külügyminiszterrel egyeztett vasárnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.  A tárcavezető a Facebookon közzétett bejegyzésében azt írta: Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Abdullah bin Zayed Al Nahyannal, az Egyesült Arab Emirátusok külügyminiszterével áttekintették a tegnap éjszaka óta kialakult helyzetet.

  Mindkét kollégának elmondtam, hogy Magyarország reményei szerint továbbra is esély van arra, hogy a helyzet széleskörű eszkalációját el lehet kerülni. Ez azonban csak akkor lesz lehetséges, ha a világpolitika minden jelentős szereplője felelősségteljesen viselkedik a következő időszakban" 

- írta Szijjártó Péter.

A beszélgetések alapján úgy látom, hogy nemcsak mi magyarok vagyunk érdekeltek abban, hogy meg lehessen előzni a közel-keleti konfliktus továbbterjedését" 

- zárta bejegyzését a külgazdasági és külügyminiszter.

 

 

20:04
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

A G7 vezetői megerősítik Izrael teljes támogatását

A G7 vezetői elítélték Irán Izrael elleni támadását, és megerősítették Tel-Aviv teljes támogatását - áll a közleményben. Azt is mondják, hogy a közel-keleti helyzet stabilizálásán fognak dolgozni - írja a brit sajtó.

Irán tetteivel tovább lépett a térség destabilizálása felé, és azt kockáztatja, hogy ellenőrizhetetlen regionális eszkalációt idéz elő. Ezt el kell kerülni" 

- teszi hozzá a G7-ek elnöke, Olaszország által kiadott nyilatkozat.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter azt mondta, reméli, hogy Izrael visszafogottan fog reagálni.

19:18
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Egyhangúság van az izraeli kormányban a válaszlépésekről

Hanoch Milwidsky, az izraeli parlament alelnöke és Netanjahu miniszterelnök Likud pártjának Knesszet-képviselője a BBC-nek elmondta, hogy az izraeli kormányban egyhangúság van abban, hogy választ kell adni az iráni támadásra.

Tudtuk, hogy ez lesz, nagy volt a várakozás, és nagyon örültünk, hogy úgy végződött, ahogy végződött, legalábbis ez a kör. Nem hiszem, hogy a kormányban bárki is azt javasolná, hogy ne toroljuk meg ezt a cselekményt

- mondta a BBC Newshour című műsorában.

 

18:25
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról, A G7-csoport megbeszélést folytat

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről. A Biztonsági Tanács New York-i idő szerint a délutáni órákban ül össze, amit Izrael ENSZ-nagykövete kezdeményezett szombat éjszaka. Gilad Erdan a testületnek küldött levelében az események példátlan voltával indokolta a tanácskozás szükségességét.
 

   A G7-csoport ülését szintén vasárnapra hívta össze a soros elnökséget betöltő Olaszország miniszterelnöke, Georgia Meloni.
    A videótanácskozással kapcsolatban Joe Biden amerikai elnök jelezte, hogy egy összehangolt diplomáciai válaszról tárgyalnak majd Irán felé az "arcátlan támadás" nyomán. Fehér házi tisztségviselők közölték azt is, hogy 

Joe Biden elnök a szombat éjszaka Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésén világossá tette, hogy az Egyesült Államok nem vesz részt támadó jellegű katonai akcióban Iránnal szemben, ugyanakkor megerősítette, hogy az Egyesült Államok elkötelezettsége Izrael védelme iránt megingathatatlan az Irán által jelentett fenyegetéssel szemben.

18:07
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Izrael azt mondta, hogy lehetősége van egy stratégiai szövetség létrehozására

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter azt mondta:

Lehetőségünk van egy stratégiai szövetség létrehozására Irán súlyos fenyegetésével szemben, amely azzal fenyegetőzik, hogy nukleáris robbanóanyagot szerel fel ezekre a rakétákra, ami rendkívül súlyos fenyegetést jelenthet".

Irán megtorló támadásai Izrael ellen két héttel azután következtek be, hogy Izrael megölt két magas rangú iráni parancsnokot a damaszkuszi iráni konzulátus elleni csapásakor

16:55
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Olaszországban tovább emelték a nemzetbiztonsági készültséget

Olaszországban a legmagasabb fokozatra emelték a nemzetbiztonsági készültséget az Izrael elleni iráni rakéta- és dróntámadást követően vasárnap. Giorgia Meloni rendkívüli egyeztetést hívott össze a G7-csoport államaival - számol be minderről az MTI. A világ legfejlettebb országainak vezetői vasárnap délután egyeztetnek internetes összeköttetésben. Giorgia Meloni korábban közösségi oldalán hangsúlyozta "erős aggodalmát a közel-keleti térség további destabilizációja miatt (..) azon dolgozunk, hogy ezt elkerüljük" - írta a római kormányfő, aki a G7-ek soros elnöke.

Matteo Piantedosi belügyminiszter közölte, hogy közvetlen és folyamatos kapcsolatban áll a városok biztonságáért felelős prefektusokkal. Maximálisra emelték a kiemelt helyszínek, épületek, intézmények védelmét. Az országban közel 30 ezer ilyen helyszín van, közülük 250-et övez úgynevezett terrorizmus ellenes biztonsági gyűrű. Figyelem kíséri az oktatási intézmények, kiemelten az egyetemek biztonságát, miután az utóbbi hónapokban több alkalommal palesztinbarát tüntetések helyszínei voltak, illetve hallgatói csoportok foglalták el az egyetemi épületeket.

A belügyi tárcavezető hétfőre nemzetbiztonsági egyeztetést hívott össze az érdekelt minisztériumok és hatósági szervek részvételével.

 Olaszország mindent megtesz lakosai védelme érdekében

 - hangoztatta Antonio Tajani külügyminiszter.
A védelmi miniszter Guido Crosetto elítélte Irán támadását, amelyet precedens nélkülinek nevezett, hangoztatva, hogy a konfliktushelyzet "drámai elmérgesedéséhez" vezethet. A miniszter arról biztosított, hogy a térségben szolgáló több mint ezer olasz katonát biztonságba helyezték.

16:44
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Joe Biden óva intette Netanjahut

Az Axios hírportál arról számolt be, hogy Joe Biden amerikai elnök azt mondta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, hogy ellenezné az Irán elleni izraeli ellentámadást.

16:37
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Irán előre tájékoztatta Törökországot az Izrael elleni hadműveletről

Irán előre tájékoztatta Törökországot az Izrael ellen tervezett hadműveletéről - közölte egy török diplomáciai forrás a Reuters hírügynökséggel. A forrás azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok Ankarán keresztül közölte Iránnal, hogy a műveletnek "bizonyos határokon belül" kell maradnia.

16:19
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter telefonon egyeztetett az izraeli külügyminiszterrel

Telefonon egyeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap az izraeli külügyminiszterrel. Szijjártó Péter a Facebook oldalán közölte, hogy Jiszráel Kac miniszterrel áttekintették az éjszakai támadás alapján kialakult helyzetet - tájékoztat az MTI.
   

Biztosítottam kollégámat, hogy Magyarország szolidáris Izraellel és az izraeli emberekkel, egyúttal egyértelművé tettem, hogy határozottan elítéljük az országot ért támadást

 - írta bejegyzésében a tárcavezető.  Szijjártó Péter hozzátette: hangsúlyoztam, hogy Magyarország a nemzetközi közösség tagjaként az elmúlt időszakban folyamatosan az eszkaláció elkerülése érdekében érvelt, és kifejeztem a reményemet miszerint, egy nagy, a globális biztonságot veszélyeztető eszkaláció még mindig megelőzhető.

Magyarország Izrael mellett áll ezekben a nehéz napokban!

 - zárta posztját Szijjártó Péter.

15:44
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa az erőszakhullám leállítását sürgette

Álljon le minden olyan cselekvés, amely az erőszakhullámot táplálja, és ami azzal a veszéllyel jár, hogy a Közel-Keletet még nagyobb háborús konfliktus felé sodorja

 - hangsúlyozta Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap délben mondott beszédében.  Ferenc pápa kijelentette, hogy imával, aggodalommal és fájdalommal követi az utóbbi órákban érkező híreket az izraeli helyzet súlyosbodásáról az Irán részéről indított beavatkozást követően. Mint mondta: a szívekhez szóló felhívást tesz az erőszak leállításáért.

Senkinek sem szabad mások létezését fenyegetnie. Az összes nemzet inkább a béke oldalán sorakozzon fel, és segítsenek izraelieknek és palesztinoknak, hogy két államban éljenek, egymás mellett, biztonságban. Ez a mély és törvényes vágyuk, és joguk! Két szomszédos állam"

 - hangsúlyozta Ferenc pápa.
 

Minél előbbi tűzszünetet szorgalmazott a Gázai övezetben, valamint határozottságot a tárgyalások megkezdéséhez. A pápa a "humanitárius katasztrófahelyzetbe zuhant" lakosság megsegítését, és a hónapokkal ezelőtt elrabolt túszok szabadon bocsátását sürgette.

Mennyi szenvedés! Imádkozzunk a békéért. Elég a háborúból, elég a támadásokból, elég az erőszakból! Mondjunk igent a párbeszédre és a békére!

 - mondta Ferenc pápa szokásos vasárnap déli beszédében.

15:09
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

A húszik szerint Irán támadása törvényes cselekedet volt

A jemeni húszi mozgalom szerint Irán Izrael elleni támadása "törvényes cselekedet" volt, válaszul az iráni konzulátus ellen április 1-jén Damaszkuszban végrehajtott izraeli csapásra. A húszik szóvivője hozzátette, hogy a jemeni csoport október 7. óta "közvetlen konfrontációban" áll Izraellel, rakétákkal és drónokkal támadta a dél-izraeli Eilat kikötőjét, és megakadályozta izraeli hajók áthaladását a Vörös-tengeren.

14:30
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Rishi Sunak: a brit légierő számos iráni drónt lelőtt

A brit királyi légierő (RAF) is részt vett az Izrael ellen végrehajtott iráni támadás elhárításában, és számos iráni drónt lelőtt - közölte vasárnap Rishi Sunak brit miniszterelnök.
Sajtónyilatkozatában Sunak kijelentette: az összehangolt nemzetközi akcióban, amelynek Nagy-Britannia is részese volt, az Irán által Izrael felé indított csaknem összes légi támadóeszközt sikerült megsemmisíteni, és Izrael mellett a szomszédos országokban, köztük Jordániában is emberéleteket mentett meg.

A konzervatív párti brit miniszterelnök elmondta: az RAF harci repülőgépei is számos iráni támadó drónt lelőttek. Hozzátette: az iráni támadás esetére kidolgozott cselekvési tervről már pénteken döntött a brit kormány különleges helyzetekben összehívott tanácskozó testülete (COBRA).


 

14:06
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Irán tájékoztatta az Egyesült Államokat

Irán tájékoztatta az Egyesült Államokat, hogy Izrael elleni támadásai "korlátozottak" lesznek és önvédelmi célúak - közölte Hoszein Amirabdollahian iráni külügyminiszter vasárnap Teheránban, a külföldi nagykövetekkel folytatott megbeszélésen.

13:32
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Izrael és az Egyesült Államok jól felkészült a támadásra

A BBC haditudósítója arról ír, hogy Izrael az Egyesült Államok segítségével jól felkészült az iráni támadásra. Elmondta, hogy mind Izrael, mind az Egyesült Államok fejlett légvédelmi rendszerekkel rendelkezett.

Izraelnek sokéves tapasztalata van a Hamász által a Gázai övezetből indított egyidejű rakétatámadások lelövésében. Izrael kifinomult légvédelmi rendszerekkel rendelkezik, beleértve a Vas Dóm rendszert, a David's Sling és az Arrow légvédelmi rendszert - amelyeket mind használtak már a Hamász rakétáinak kilövésére.

Az Egyesült Államok is hasonló fenyegetésekkel foglalkozik a Vörös-tengeren - drónokat, cirkálórakétákat és ballisztikus rakétákat lőtt le, amelyeket az Irán által támogatott jemeni húszik lőttek ki. Más szóval, mind Izrael, mind az USA már tudta, hogy megvannak a katonai képességeik az iráni fegyverek sikeres elfogásához.


 

13:06
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Irán beidézi az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország nagykövetét

​A BBC arról ír, hogy az iráni külügyminisztérium behívta az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország nagykövetét, hogy kikérdezze a nyugati diplomatákat arról, amit Teherán "felelőtlen" álláspontnak nevez az Izrael elleni megtorló csapásokkal kapcsolatban.

Az érintett nagykövetektől egyelőre a brit lap nem kapott választ.

12:02
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Jordánia az eszkaláció ellen szólalt fel

​Bisher Khasawneh jordániai miniszterelnök szerint bármilyen eszkaláció a térségben "veszélyes utakhoz" vezet, és azt mondja, hogy minden félnek csökkentenie kell az eszkalációt - írja a Times of Israel.

A kabinethez intézett megjegyzéseiben Khasawneh azt mondta, hogy az ország fegyveres erői szembeszállnak bármelyik fél minden olyan kísérletével, amely a királyság biztonságát igyekezett veszélyeztetni.

Az Egyesült Államok hűséges szövetségesének légvédelme több tucat iráni drónt és rakétát fogott el és lőtt le, amelyek az ország légtere felett repültek izraeli célpontok irányába - közölték biztonsági források.

 

11:28
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Izraeli, amerikai repülőgépek több tucat iráni drónt lőttek le Szíria légtere felett

A Szíria légtere felett Teherán éjszakai csapásai során átrepülő iráni drónok többségét izraeli és amerikai repülőgépek lőtték le, mielőtt elérték volna izraeli célpontjaikat - állítja két nyugati hírszerzési forrás.

A Reutersnek elmondták, hogy  több tucat Irán által kilőtt rakétát és drónt lőttek le, amelyek Dél-Szíriában Deraa tartomány, a szíriai Golán-fennsík és több kelet-szíriai helyszín felett repültek az iraki határ mentén.

10:50
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Az ENSZ elítélte a támadást

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár elítélte Irán Izrael elleni támadását, és felszólított "minden felet a maximális önmérsékletre" - számol be minderről a BBC.

Arra kérek minden felet, hogy tanúsítsanak maximális önmérsékletet, hogy elkerüljenek minden olyan akciót, amely a Közel-Keleten több fronton is komoly katonai összecsapásokhoz vezethet. Többször hangsúlyoztam, hogy sem a régió, sem a világ nem engedhet meg magának egy újabb háborút

- írja közleményében.

10:21
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

A Hamász megvédte Iránt

A Hamász, az Irán szövetségesének számító palesztin fegyveres csoport védelmébe vette Irán szombaton kezdődött drón- és rakétatámadását Izrael ellen.

Mi a Hamászban az Iráni Iszlám Köztársaság által végrehajtott katonai műveletet természetes jognak és megérdemelt válasznak tekintjük a damaszkuszi iráni konzulátus elleni támadással és a Forradalmi Gárda több vezetőjének meggyilkolásával elkövetett bűncselekményre"

- áll a Hamász közleményében.


 

09:59
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétaszirénák szólnak az Izrael északi határához közeli településeken

Az izraeli hadsereg szerint Franciaország azon országok között volt, amelyek részt vettek az Irán által Izrael ellen az éjszaka folyamán végrehajtott támadás elleni védekezésben - írja a BBC.

Franciaország nagyon jó technológiával rendelkezik, repülőgépekkel, radarokkal - és tudom, hogy hozzájárultak a légtér őrzéséhez

 - mondta Izrael katonai főszóvivője.

09:53
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Izrael újra megnyitotta a légterét

Újra megnyitotta légterét Izrael – közölte az ország légügyi hatósága, miután az éjszaka folyamán több száz iráni rakéta és drón támadta meg az országot. A hatóság szerint a Tel-Avivból induló járatok menetrendjét várhatóan befolyásolja az éjszakai légtérzár, ezért azt tanácsolják, hogy az utazni kívánók mindenképpen tájékozódjanak – írta meg a The Times of Israel alapján a Magyar Nemzet

09:42
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Franciaország segített megvédeni Izraelt

Az izraeli hadsereg szerint Franciaország azon országok között volt, amelyek részt vettek az Irán által Izrael ellen az éjszaka folyamán végrehajtott támadás elleni védekezésben - írja a BBC.

Franciaország nagyon jó technológiával rendelkezik, repülőgépekkel, radarokkal - és tudom, hogy hozzájárultak a légtér őrzéséhez

 - mondta Izrael katonai főszóvivője.

09:20
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Irán durva fenyegetést küldött

Irán nagyobb támadásra figyelmeztette Izraelt, ha megtorolja Teherán éjszakai drón- és rakétatámadását, hozzátéve, hogy Washingtont figyelmeztették, hogy ne támogassa az izraeli katonai akciót, írja a The Guardian.

Válaszunk sokkal nagyobb lesz a ma esti katonai akciónál, ha Izrael megtorlást hajt végre Irán ellen"

 - mondta Mohammad Bagheri vezérőrnagy az iráni állami televíziónak.

Elmondta, hogy Teherán figyelmeztette Washingtont, hogy az izraeli megtorlás bármilyen támogatása azt eredményezné, hogy amerikai támaszpontokat vennének célba. Az Iszlám Forradalmi Gárda parancsnoka, Hoszein Szalami szintén figyelmeztetett, hogy Teherán megtorol minden olyan izraeli támadást, amely az érdekeltségei, tisztviselői vagy állampolgárai ellen irányul.

09:07
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Az izraeli elnök köszönetet mondott minden szövetségesnek

Isaac Herzog elnök köszönetét fejezi ki a hadseregnek és Izrael szövetségeseinek, miután Irán egy nagy hullámban mintegy 300 támadó drónt és rakétát indított Izrael felé egy támadásban, amelyet szinte teljes egészében visszavertek - írja a Times of Jerusalem.

08:31
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Izrael válasza az iráni támadásra a háborús kabineté lesz

A háború további eszkalációjának sorsa egy kis csoport kezében van. Benjamin Netanjahu háborús kabinetjének össze kell ülnie, hogy döntsön Izrael válaszáról az iráni drón- és rakétatámadásra - írja a The Guardian.

Netanjahu miniszterei az éjszaka közepén megszavazták, hogy ezt a döntést az aprócska háborús kabinetre bízzák, amely Netanjahu, Yoav Gallant védelmi miniszter és Benny Gantz, Netanjahu ellenfele, aki a Hamász október 7-i támadása után csatlakozott a kormányhoz tárca nélküli miniszterként.

08:19
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Donald Trump kiáll Izrael mellett

Donald Trump volt amerikai elnök, a republikánusok valószínű elnökjelöltje a közösségi médiában ítélte el az Izrael elleni csapást.

Soha nem szabadott volna engedni, hogy ez megtörténjen

– írta Trump, hozzátéve, hogy az ő elnöksége alatt nem is történhetett volna meg.

Egy pennsylvaniai politikai gyűlésen mondott beszédében is kitért Izraelre.

Mielőtt bármi mást mondanék, Isten óvja Izrael népét. Támadás alatt állnak. Ez azért van, mert nagy gyengeséget mutattunk

– idézi a volt elnök szavait a Breitbart amerikai hírportál, írja a Magyar Nemzet.

08:08
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Izraeli védelmi miniszter: még nincs vége

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter elmondta, hogy befejezték a műveleti helyzetértékelést a vezérkarral.

"Az Egyesült Államokkal és további partnerekkel együtt sikerült megvédenünk Izrael Állam területét. Nagyon kevés kár keletkezett - ez az IDF (Izraeli Védelmi Erők) lenyűgöző műveleteinek eredménye" - mondta.

Hozzátette azonban: "A hadjárat még nem ért véget - továbbra is ébernek kell maradnunk, és figyelnünk kell az IDF és a Homefront Command által közzétett utasításokra. Minden forgatókönyvre fel kell készülnünk. Meghiúsítottuk [a támadás] legjelentősebb hullámát, méghozzá sikeresen".

07:53
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Netanjahu: Győzni fogunk!

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök friss X-üzenetében azt mondta, hogy országa "győzni fog".

Korábban az országhoz szólva azt mondta, hogy a hadsereg "minden forgatókönyvre készen áll".

07:27
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Jelentős válaszlépés várható

A BBC tudósítója arról ír, hogy az első jel a támadás közelségéről az volt, hogy az izraeli hadsereg bejelentette, hogy erői teljes készültségben vannak, és több tucat harci repülőgép van a levegőben. A hatóságok közölték, hogy korlátozzák a tömeggyűléseket és az oktatási tevékenységeket. Majd a hadsereg szóvivője megerősítette: Iráni drónokat indított, amelyek Izrael felé tartanak. Folyamatosan szólt a légiriadó, robbanások világították meg az éjszakát, ahogy a Vaskupola légvédelmi rakéták az égbe emelkedtek. A drónok és rakéták jelentős többségét hatástalanították is, csak néhány ért célba. Daniel Hagari ellentengernagy - az izraeli hadsereg szóvivője - szerint "kisebb károkat" okozott egy becsapódás egy katonai támaszponton. Kevés áldozatról érkezett jelentés, egy lányt leszámítva, aki súlyosan megsérült. Az izraeli háborús kabinet az éjszaka folyamán ülésezett, és az egyik tisztviselő szerint "jelentős válaszlépés" várható.

07:16
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Az USA nem fog hezitálni

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter elítélte a támadást, és felszólította Iránt, hogy azonnal állítsa le a további támadásokat.

Hozzátette, hogy az USA "nem keresi a konfliktust" Iránnal, de hozzátette, hogy nem fognak hezitálni, ha meg kell védeniük saját magukat és Izraelt, az amerikai erők "továbbra is készenlétben maradnak, hogy megvédjék az amerikai csapatokat és partnereket a régióban, további támogatást nyújtsanak Izrael védelméhez, és fokozzák a regionális stabilitást".

07:07
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország elítéli az Izrael elleni támadást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán azt írja, "Magyarország határozottan elítéli az Izrael ellen indított rakétatámadást. Ez az akció a közel-keleti konfliktus eszkalációjának veszélyét hozza magával, mely súlyos fenyegetést jelent a globális biztonságra."

 

06:59
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Kína visszafogottságra szólít fel a konfliktusban

Kína most szintén megszólalt, de nem ítélte el a támadásokat. Vasárnap kiadott nyilatkozatában "mélységes aggodalmát fejezte ki a jelenlegi eszkaláció miatt", hozzátéve, hogy felszólítja "az érintett feleket, hogy maradjanak nyugodtak és visszafogottak, hogy elkerüljék a feszültségek további fokozódását".

06:38
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Rendkívüli ülést tart a Biztonsági Tanács

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa vasárnap rendkívüli ülést tart Irán Izrael elleni drón- és rakétatámadása miatt - közölte a testület elnöke. Az ülést Izrael kérte, amely a tanács elnökének, Vanessa Fraziernek írt levelében azt írta, hogy a támadások "súlyos fenyegetést jelentenek a nemzetközi békére és biztonságra".

06:37
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Biden összehívja a G7 vezetőit

Biden amerikai elnök nyilatkozatot adott ki, eszerint vasárnap összehívja a G7-ek vezetőit, hogy "összehangolják az Irán támadására adott egységes diplomáciai választ". Hozzáteszi, hogy csapata szoros kapcsolatban marad Izrael vezetőivel. Biden azt mondja, hogy bár az Egyesült Államok nem tapasztalt támadást létesítményei ellen, "továbbra is éberen figyel minden fenyegetésre".

06:02
április 14, 2024
Vágólapra másolva!

Irán drónokkal és rakétákkal is támad

Amerikai jelentések szerint Irán drónok mellett rakétákkal is támad, a CBS-nek nyilatkozó tisztviselők azt mondták, vizsgálják, milyen típusú rakétákat vetett be Irán. Izrael korábban bejelentette, hogy drónok mellett rakétákat is lelőttek.

01:36
április 13, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások hangjai Jeruzsálemben, megszólaltak a szirénák is

Jeruzsálemben helyi idő szerint 01:45 körül működésbe léptek a szirénák az Irán felől érkező dróntámadások miatt. 

Hangos robbanások is hallatszottak a városban, mivel a légvédelmi rendszerek a város felett semmisítették meg a drónokat.

A drónelfogások megvilágították Jeruzsálem éjszakai égboltját - írta a BBC, amely videót is közölt a helyszínről

.

01:00
április 13, 2024
Vágólapra másolva!

Az amerikai hadsereg elkezdte elfogni az Iránból Izrael területére indított drónokat

Az amerikai hadsereg elkezdte elfogni az Iránból Izrael területére indított drónokat Szíria és Jordánia felett - jelentette az izraeli 12-es televízió katonai forrásokra hivatkozva.

A tájékoztatás szerint az eddig három hullámban elindított több mint száz kamikaze drónt katonai célpontok ellen szánták, s ezeken a helyeken is felkészülnek a fenyegetés elhárítására.

Irán azt jelentette, hogy ballisztikus rakétákat is kilőtt Izrael ellen, melyek repülési ideje tizenkét perc. A becslések szerint Irán további hullámokban várhatóan összesen mintegy ötszáz drón és robotrepülőgép küldését tervezi Izrael ellen.

Az Iránból támogatott libanoni síita Hezbollah szervezet is rakétákat indított Izrael északi határvidéke ellen, de ezek nagyságrendje nem haladta meg jelentősen az elmúlt hónapok mértékét.

A jemeni húszik is rakétákkal és drónokkal tüzelnek Izrael déli, vörös-tengeri kikötővárosa, Eilat felé. Izrael légterének lezárása miatt a korábban Tel-Avivba indult járatok egy része visszafordult, más része más országok légikikötőibe tart

00:53
április 13, 2024
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter: A térségben tartózkodó magyar állampolgárok a konzuli ügyeleten jelentkezhetnek

A magyar kormány is reagált az iráni dróntámadásra. Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-oldalán adott tájékoztatást a magyar állampolgároknak. 

 

00:50
április 13, 2024
Vágólapra másolva!

Joe Biden megszakította pihenését és visszatért a Fehér Házba

Joe Biden haladéktalanul visszatért a Fehér Házba, az Egyesült Államok azt is közölte, kiállnak Izrael mellett. Jordánia és Irak azonali hatállyal lezárta légtereit, és a térség több más országa is lépéseket eszközölt. Az izraeli külügyminiszter bejelentette, hogy elhalasztja vasárnapra tervezett ausztriai és magyarországi látogatását. Nagy-Britannia pedig közölte, változatlanul kiáll Izrael és saját regionális partnerei - köztük Jordánia és Irak - biztonsága mellett.

00:49
április 13, 2024
Vágólapra másolva!

Izrael biztonsági intézkedéseket rendelt el

Az izraeli hadikabinet szombat éjszaka helyi idő szerint 23 órától ül össze a tel-avivi főhadiszálláson, majd 00:30-tól a kibővített biztonságpolitikai kabinet is ülésezni kezdett.  Korábban, szombat este korlátozásokat jelentett be a polgári védelem. Vasárnap és hétfőn, noha munkanapok, zárva lesz az összes oktatási intézmény, és mivel tavaszi szünet lenne, nem tartják meg a napközis táborokat és a kirándulásokat, s zárva lesznek a felsőoktatási intézmények is. 

00:48
április 13, 2024
Vágólapra másolva!

Szombat éjjel Irán dróntámadást indított Izrael irányába

Iránból több tucat drónt indítottak Izrael irányába szombat éjszaka - jelentette az izraeli 12-es televízió. A hírt az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari, valamint az iráni Forradalmi Gárda is megerősítette. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta, hogy az ország védelmi rendszereit bevetették, és hogy az izraeli fegyveres erők készen állnak. Szajed Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője az X közösségi oldalon közzétett üzenetében - egy néhány nappal ezelőtti beszédét felidézve - azt írta: "a gonosz rezsim elnyeri büntetését".

Szombaton, néhány órával a dróntámadás előtt az iráni Iszlám Forradalmi Gárda lefoglalt egy Izraelhez kötődő konténerhajót a Perzsa- és Ománi-öböl közötti Hormuzi-szoros közelében - ezt az állami Iszlám Köztársasági Hírügynöksége jelentette be.