Senki nem számított arra, hogy ki lehet az orosz-ukrán háború nagy nyertese

Vágólapra másolva!
Az orosz–ukrán háború egyik nagy nyertese Észak-Korea – legalábbis haditechnikai szempontból. A távol-keleti ország a konfliktusban egyértelműen szövetségesét, Oroszországot támogatja katonailag is: Phenjan már temérdek fegyvert, köztük rakétákat szállított az orosz hadseregnek. Ukrajnában pedig most élesben tesztelhetik a fegyvereket, melyre Észak-Koreának ez idáig nem volt lehetősége.
Vágólapra másolva!

Az, hogy Oroszország észak-koreai rakétákat használ az orosz–ukrán háborúban, ritka esélyt ad Phenjannak arra, hogy a harctéren fegyvereit bevetve levonják a tanulságokat, melyek révén azokat fejleszteni tudják – idézte a Bloomberg amerikai televíziós hálózat Charles Flynn amerikai tábornok álláspontját. Az Egyesült Államok csendes-óceáni hadseregének (USARPAC) parancsnoka szerint az ukrajnai színtér egyenesen egy „harctéri laboratórium” Kim Dzsong Un észak-koreai vezető hadseregének számára.

A távol-keleti ország ugyanis temérdek katonai fejlesztést hajt végre, ám sem ezeket, sem fegyvereiket nincs lehetőségük tesztelni. Noha a híradásokban lehet hallani a ballisztikus rakéták teszteléseiről, egy eszköz harctéri bevetése jóval több tanulsággal járhat.

Amerikai értesülések szerint az oroszoknak adott fegyverek között olyanok is vannak, melyeket könnyű elrejteni, gyorsan lehet telepíteni, ám lelőni nehéz őket. Részleteket ide kattintva olvashatnak.