Torokszorító felvételek az oroszországi gátszakadásról - videó

Vágólapra másolva!
Pénteken az oroszországi Ural hegységben található Orszk város mintegy 600 lakóháza víz alá került, miután a közelben átszakadt egy gát. Menedékhelyeket hoztak létre a bajbajutottaknak.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, átszakadt egy gát az oroszországi Ural hegység közelében, és több száz ház került víz alá. Evakuálják a lakosokat, és az ivóvízellátással is problémák vannak. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata bejelentette:

kilenc utcában mintegy 600 házat öntött el a víz Orszkban a gátszakadás miatt.

Az oroszországi Orszk városában evakuálják a lakosságot. Nagy területet öntött el a víz. (Fotó: orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma /Anadolu az AFP-n keresztül)
Az oroszországi Orszk városában evakuálják a lakosságot. Nagy területet öntött el a víz
(Fotó: orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma Anadolu az AFP-n keresztül)

Továbbra is ömlik a víz Orszk város régi részébe, ahol főként lakóházak találhatók. Eddig kilenc utcában mintegy 600 házat öntött el a víz

 - áll a közleményben. A város polgármestere azt mondta, hogy a közeli Ural folyó vízszintje mintegy 9,3 méter és néhány óra alatt 3 métert emelkedett a folyó vízszintje, és már most is 2 méterrel meghaladja a kritikus szintet.

A gát péntek este szakadt át, és emiatt a csaknem 230 ezer lakosú települést azonnal evakuálni kezdték, Orenburg régiójában szükségállapotot hirdettek.

A városban menedékhelyeket hoztak létre az elárasztott területről evakuáltak számára. A polgármesteri hivatal közlése szerint 4 258 ház és 10 987 ember esik az árvízi zónába. A város összesen 6500 férőhelyes ideiglenes befogadóközpontot alakított ki.

Az Urál folyón lévő gát két helyen sérült meg. Az elárasztott orszki villamosenergia-termelő létesítményeket kikapcsolták, és sok helyen leállt az áramszolgáltatás.

A városban rendkívüli állapotot vezettek be. A gátszakadás miatt a térségben mintegy 2600 lakóépületet öntött el a víz, 47 hidat és 106 útszakaszt lezártak, 12 településen megszakadt az áramszolgáltatás – írja a Magyar Nemzet.