Történelmi drograzzia Franciaországban, több mint 7000 dílert kaptak el

Vágólapra másolva!
Az utóbbi fél év drogellenes razziáin Franciaország nagyvárosaiban 7177 feltételezett kábítószer-kereskedőt vettek őrizetbe - közölte vasárnap Gérald Darmanin francia belügyminiszter.
Vágólapra másolva!

 A tárcavezető szerint az összesen

 482 bevetés során 3,6 tonna drogot, fegyverek százait, valamint 11,3 millió euró (4 milliárd forint) készpénzt foglaltak le a bűnözőktől.

Darmanin hangsúlyozta, hogy a "Tiszta tér" fedőnév alatt zajló rendőrségi műveleteket folytatják. Ez utóbbiak egy tavaly indított stratégia részét képezik, amelynek célja az országszerte működő mintegy négyezer kábítószer-kereskedelmi gócpont felszámolása. A rendvédelmi szervek ennek értelmében a városok meghatározott pontjain hosszabb ideig éjt-nappallá téve bevetésen lesznek.

Franciaország, drog, razzia
Drogkereső kutya Franciaországban április 5-én a "Tiszta tér" (Place Nette) akciója során - Fotó: AFP / AFP or licensors/ASCAL LACHENAUDA 

A razziák során a kábítószer-kereskedők elfogása a cél, megakadályozva ezzel, hogy a bűnözők egy rövid rendőrségi akciót követően újraindítsák valamivel arrébb az illegális üzelmeiket.

Különösen a nagyvárosok sokemeletes lakóházakkal rendelkező negyedeiben aktívak a kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó bandák, megnehezítve a helyi lakosság életét. A rivális bűnszervezetek között nem ritkák a leszámolások sem, amelyek során gyakran ártatlanok is életüket vesztik. 

Különösen problémás a helyzet Marseille kikötővárosában, ahol 2023-ban 49-en haltak meg a kábítószer-bűnözéshez köthető erőszakcselekmények miatt.

 

FRANCE-POLICE-OPERATION-PLACE-NETTE
Rendőrautó Franciaországban a drogellenes razziáin - Fotó: Hans Lucas via AFP / Hans Lucas via AFP/Jean-Christophe Milhet / Hans Lucas

A hatóságok vasárnap Avallon kisvárosában végrehajtott akciója során szokatlannak számító őrizetbe vétel volt. A nyomozók ugyanis a helyi polgármester lakásán 70 kilogramm kannabiszt foglaltak le. A városi tisztségviselő által üzemeltetett helyi gyógyszertárat is átkutatták. A France Info hírrádió rendőrségi forrásokra hivatkozva közölte, hogy a polgármestert előállították.