Veszélyes provokáció: a NATO hadgyakorlatot tart az orosz határon

Vágólapra másolva!
Brit helikopterek repülnek Finnországba „a hidegháború óta a legnagyobb NATO-gyakorlatra”.
Vágólapra másolva!

A NATO kiképzési gyakorlatot tervez pénteken Finnországban, az orosz határ közelében – amivel kapcsolatosan Moszkva„lehetséges katonai incidensek” veszélyére figyelmeztetett.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova a RIA állami hírügynökségnek azt mondta, hogy a gyakorlatok "provokatívak".

Finnország hivatalosan is csatlakozott a NATO-hoz a hónap elején , majdnem két évvel azután, hogy Oroszország ukrajnai inváziója nyomán jelentkezett.

1340 kilométeres (832 mérföldes) határon osztozik Oroszországgal, így belépése több mint kétszerese a NATO és a nemzet határának.

Az Egyesült Királyság is részt fog venni ezeken a gyakorlatokon, és már kilenc, egyenként 40 millió font értékű brit Apache helikoptert küld Finnországba, mielőtt további repülőgépekkel újabb gyakorlatra küldené őket Észtországba.

Az összes tevékenység a Steadfast Defender 24 gyakorlat alá tartozik, amely a NATO azon terveit teszteli, amelyek az európai védelem megerősítésére irányulnak egy „közeli lehetséges ellenféllel” szemben.

Dave Lambert alezredes a Steadfast Defender gyakorlatot 

"a hidegháború óta a legnagyobb NATO-gyakorlatnak" nevezte.

Mintegy 20 000 brit katona vesz részt a szövetség mind a 32 tagjának 90 000 katonája között - írja a Sky News.