Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Kiderült, Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.04.10., UkránOroszháború
Ukrán katonák harci cselekmény közben.
Fotó: Anadolu via Getty Images/Wolfgang Schwan
Vágólapra másolva!
Ukrajna arra számít, hogy Oroszország júniusban indíthatja el nagyszabású nyári offenzíváját. Az ukrán elnök ezért nyomást próbál gyakorolni az amerikai vezetésre, hogy a nekik szánt segélycsomagot minél hamarabb hagyják jóvá. Zelenszkij abban bízik, hogy a több 10 ezer milliárd forint értékű segélycsomag meghátrálásra készteti majd az oroszokat és véget vethet a két éve tartó háborúnak.
Vágólapra másolva!

Ukrajnában 2022. február 24. óta van hadiállapot, a háború elején az ukránok elkezdték a területek visszafoglalását, de a kezdeti ukrán sikerek után az orosz fél átvette az irányítást. Az ukrán hadsereg a két éve tartó háború miatt az összeomlás szélén van, és az ukrán hadsereg - emberéletekbe kerülő - veszélyes taktikákkal próbálkozik, hogy előnyre tegyen szert. Április 16-án egy új törvénytervezet elfogadásával pedig megszigorították az ukrán fegyveres erőkbe való sorozást. 

Az orosz-ukrán háborús élő közvetítésünk ide kattintva érhető el.

BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
Fotó: MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Julia Nikhinson 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott azért, hogy az amerikai képviselőház elfogadta az országának nyújtott katonai segélytörvényt, és kijelentette, hogy a támogatás életeket menthet és "igazságos véget vethet" az Oroszországgal vívott háborúnak. A törvénycsomagot alkotó törvényjavaslatok összesen 60,84 milliárd dollárnyi (22 506 milliárd forint) forrást biztosítanának Ukrajnának, beleértve 23 milliárd dollár értékű amerikai fegyverek, készletek és létesítmények leszállítását.

Hálás vagyok az Egyesült Államok képviselőházának, mindkét pártnak, és személyesen Mike Johnson házelnöknek a döntésért, amely a történelmet a helyes úton tartja

- írta Zelenszkij az X-en. Az elnök szerint a törvényjavaslat elfogadása megakadályozza a háború terjedését, életek ezreit menti meg, és segíti az ukrán népet abban, hogy erősebbé váljon. Percekkel később, egy videón az elnök azt mondta, hogy a segítséget az ukrán katonák érezni fogják a frontvonalon, és méltatta az amerikai vezetők szerepét a szabályokon alapuló nemzetközi rend megőrzésében. 

Most az amerikai szenátuson van a sor, ami várhatóan a jövő héten hagyja jóvá a törvényjavaslatokat, és továbbítja azokat Joe Biden elnöknek aláírásra

- írja az RTE.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről