Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Putyin kész a tűzszünetre?

Putyin
Vlagyimir Putyin orosz elnök.
Vágólapra másolva!
A Reuters hírügynökség több orosz forrásból úgy értesült, hogy Putyin a jelenlegi frontvonalak mentén kész egy tűzszünetre. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban elutasította, hogy Oroszország és Ukrajna között ideiglenes tűzszünet legyen a párizsi olimpia alatt.
Vágólapra másolva!

A Reuters ezen értesülésekkel kapcsolatban megkereste a Kremlt is. Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője erre azt közölte: Putyin többször is kijelentette már, hogy 

Oroszország nyitott a párbeszédre a céljai elérése érdekében; hozzátéve: Oroszország nem akar örökös háborút.

Ukrán illetékesek nem nyilatkoztak a Reutersnek. 

Zelenszkij ukrán elnök mindeddig a teljes győzelmet, az eredeti ukrajnai területek teljes visszaszerzését tartotta ukrán háborús célnak, és korábban elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt.

 A Reuters egyik orosz forrása szerint 

Putyin a háború ezen, épp az oroszoknak kedvezőbb pillanatát használná fel arra, hogy a háborút maga mögött hagyja.

Egy további nagy előrenyomulás érdekében nagyszabású mozgósítást kellene elrendelni Oroszországban, amit viszont a források szerint Putyin nem akar.

Két forrás pedig azt mondta: a háborúban eddig Oroszország által megszállt területek épp elegendők arra, hogy otthon győzelemként lehessen eladni az orosz népnek. (Mandiner)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről