Orbán Viktor után Robert Fico az egyetlen, nyíltan háborúellenes európai uniós vezető

Orbán, Viktor, OrbánViktor, Robert, Fico, RobertFico,
MTI/MTVA/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Hosszú ideje nagyon kemény háborúellenes álláspontot képvisel a szerdán meglőtt Robert Fico szlovák kormányfő. A politikus Orbán Viktor egyik legfőbb szövetségese. A 27 tagú unióban Magyarország mellett az egyetlen olyan ország Szlovákia, amely háborúellenes állásponton van.
Vágólapra másolva!

Több lövés érte Robert Fico szlovák miniszterelnököt a szerdai kormányülést megelőző incidensben. A kormányfőt jelenleg kórházban ápolják. A szlovák sajtó arról ír, hogy a szerdai handlovai kihelyezett kormányülés után robbant ki a lövöldözés. 

A szlovák kormányfő hosszú ideje háborúellenes álláspontot képvisel, és Orbán Viktor egyik legfontosabb szövetségese.

Északi szomszédunk a második olyan uniós ország volt Magyarország mellett, amely egyértelműen az ukrajnai fegyverszállítások és a háború eszkalációja ellen szólalt fel a 27 tagú közösségben.

Fico: Ukrajna NATO-tagsága a feszültség fokozódását eredményezi, sőt a jelenleg helyi jellegű konfliktusnak az egész világra való kiterjesztését.

Fico idén január végén arról beszélt, hogy Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásai hosszú folyamatok lesznek, de emlékeztet arra, hogy támogatta Ukrajna európai perspektíváját. 

Ami az Európai Unióhoz való csatlakozást illeti, beszéljünk róla, vannak bizonyos feltételek, ez eltart egy ideig

– mondta, hozzátéve, hogy ez a belépés a gyakorlatban nehezen képzelhető el, amíg Ukrajna hadiállapotban van. Másrészt Ukrajna esetleges észak-atlanti szövetségi tagságát az egész régióra nézve kockázatnak tartaná. 

Ukrajna NATO-tagsága a feszültség fokozódását eredményezi, sőt a jelenleg helyi jellegű konfliktusnak az egész világra való kiterjesztését

– mondta Fico.

Szintén januárban azt mondta a szlovák kormányfő, hogy Ukrajna elleni orosz háború befejezésének egyetlen módja az, ha Kijev átadja területének egy részét a megszállóknak, és kijelenti, hogy nem kíván NATO-tag lenni. 

Valamiféle kompromisszumnak kell születnie. Mit várnak, hogy az oroszok elhagyják a Krímet, Donbászt és Luhanszkot? Ez irreális

– fogalmazott Fico. A szlovák miniszterelnök hozzátette:

Ukrajna nem független és szuverén ország, hanem az Egyesült Államok teljes befolyása és ellenőrzése alatt áll.

 

Fico közölte, megakadályozza Ukrajna NATO-csatlakozását

2023 decemberében Fico arról beszélt, hogy „megígérte, hogy megakadályozza Ukrajna NATO-csatlakozását”. A szlovák miniszterelnök véleménye szerint egy ilyen „páros” a harmadik világháború kezdetét jelentené. „Nem fogunk beleegyezni Ukrajna NATO-tagságába, mert az a harmadik világháború kezdetét jelentené. Úgy vélem, ez soha nem fog megtörténni. Amíg lehetőségem van befolyásolni a szlovák politikai színteret, addig élni fogok a vétójogommal egy ilyen döntés ellen” – idézték Ficót.

2023. október végén Fico az Ukrajnának szánt ötvenmilliárdos uniós támogatással kapcsolatban is garanciákat kért, hogy ezeket a pénzeket nem használják fel jogtalanul.

Ukrajna a világ legkorruptabb országai közé tartozik, és a túlzott pénzügyi támogatást olyan garanciákra kell szabnunk, hogy az európai pénzeket (beleértve a szlovákot is) ne sikkasszák el

 − hangsúlyozta Fico. Szintén ebben a hónapban döntött úgy a Fico vezette szlovák kormány, hogy nem szállítanak több fegyvert Ukrajnának. 

„Az ukrajnai háborút a fasiszta ukránok indították el, nem az oroszok”

Szintén 2023 októberében az ukrán média videófelvételt közölt Fico egyik beszédéből. Az Irány – Szlovák Szociáldemokrácia (Smer–SD) elnöke azt mondta, 

az ukrajnai háborút a fasiszta ukránok indították el, nem az oroszok.

Példaként megemlítette Ukrajna leghírhedtebb katonai alakulatát, az Azov-ezredet, melyről azt mondta, „egyértelműen fasiszta” csoport, tagjai gyakorlatilag utcai huligánok, akik a társadalom peremére kerültek.

A hadseregben szolgálnak, és szörnyű dolgokat tesznek. Megdöbbent, hogy külföldön vörös szőnyeget terítenek eléjük

– fogalmazott beszédében Fico.

Hozzátette: akik 2023-ban hasonló jelenségekre szólítanak fel, azok a szlovák nemzeti felkelés örökségét tiporják. „A fasizmus és a nácizmus minden formájával szemben ellen kell állnunk. Arra kérem a legmagasabb alkotmányos tisztviselőket, hogy ítéljék el a fasiszta jelek és szimbólumok használatát” – fogalmazott a szlovák politikus.

Fico egyúttal rámutatott, sokan csendben maradnak, mert félnek, hogy Brüsszelben vagy Washingtonban megbüntetik őket.

A politikus már 2023-as választási kampánya során is azt ígérte, leállítja Ukrajna katonai támogatását, az Oroszország ellen bevezetett szankciókat pedig több alkalommal is bírálta.

Ukrajna felfegyverzése semmi mást nem hoz, csak még több elvesztett emberéletet – mutatott rá a brit The Daily Telegraph napilapnak adott interjújában még 2023 szeptemberében Fico. 

Jobb tíz évig tárgyalni a békéről és leállítani a katonai műveleteket, mint hagyni, hogy az ukránok és az oroszok újabb tíz évig eredménytelenül gyilkolják egymást

– vélekedett Fico. 

A politikus – aki korábban három alkalommal is betöltötte a miniszterelnöki pozíciót – a gazdasági szankciók megszüntetését is sürgette. Fico szerint a büntetőintézkedéseknek köszönhetően szabadult el az infláció, és súlyosbodik a megélhetési válság Európa-szerte.