Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Dzsihadisták miatt egyre nagyobb a terrorfenyegetettség Németországban

Vágólapra másolva!
Jelentősen megnőtt Németországban az előző évekhez viszonyítva az iszlamista terrorizmus jelentette fenyegetettség - közölte a német belföldi hírszerzőszolgálat.
Vágólapra másolva!

A fenyegetettség növekedésének számos oka van - mondta el Thomas Haldenwang, a német belföldi hírszerzés vezetője, kiemelve ezek közül a radikalizálódott személyek okozta fenyegetést.

Az okok között sorolta fel a szélsőséges tálibok térnyerését az afganisztáni hatalomátvételük óta, valamint azt, hogy Pakisztánban és Afganisztánban megerősödött az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozó Iszlám Állam-Horaszán Tartomány (ISKP) elnevezésű terrorista csoport.

A "radikalizálódási spirál" továbbgyűrűzésében a skandináviai Korán-égetések, és Izraelnek a palesztin szélsőséges Hamász elleni katonai műveletei is szerepet játszottak Haldenwang szerint.
"A Hamász terroristatámadása után a Közel-Keleten kialakult helyzet nyilvánvalóan megnövelte az iszlamista terrorizmus jelentette fenyegetést" - szögezte le.
Magyarázata szerint

Németországra azért irányul jobban a dzsihadisták figyelme, mert az Egyesült Államokkal együtt Izrael legfontosabb támogatói között tartják számon.

Májusban egy 25 éves afgán férfi a Pax Europa iszlámellenes mozgalom mannheimi megmozdulásán öt embert sebesített meg késsel, egyikük, egy rendőr, később belehalt a sérüléseibe. Az Origo is beszámolt róla, hogy a terrorista egy politikai gyűlésen támadt rá az emberekre, amit élőben is közvetítettek a YouTube-on. A járókelők megpróbálták megállítani a késes támadót, de az kiszabadult, és rátámadt egy rendőre is, hátba szúrta őt. Végül egy másik rendőr lelőtte a férfit. A nyomozás szerint a támadás oka a szélsőséges iszlamizmushoz köthető.


Haldenwang a jelenlegi biztonsági helyzetet "nagyon feszültnek" nevezte, és hozzáfűzte, hogy a német hírszerző szolgálatok nem becsülik alá az iszlamista terrorizmus fenyegetését.

Németországnak jelenleg három nagy kihívással: az iszlamista terrorizmus fenyegetésével, a társadalmi feszültségeket fokozó jobboldali szélsőségesek előretörésével, valamint külföldi országok kémtevékenységével és befolyásszerzésével kell szembenéznie

- emelte ki a hírszerzési főnök, megjegyezve, hogy mindezek mellett nem lehet elfeledkezni az egyre erőszakosabb baloldali szélsőségesek jelentette fenyegetésről sem.

Németországban már 2018-ban is nagy volt a terrorfenyegetettség. Azóta több alkalommal kísérletek meg terrortámadást végrehajtani az országban. 2023-ban Berlin már lángokban állt, rendőrökre támadtak a Hamász terroristái mellett tüntető migránsok és szélsőbaloldaliak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről