A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Már több százan meghaltak a mekkai zarándoklaton a több mint 50 fokos hőség miatt

mekka
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Múlt pénteken megkezdődött a muszlimok éves mekkai zarándoklata, a haddzs Szaúd-Arábiában. Az iszlám legszentebb városában és környékén a zarándokok többszázezres tömege kedden a mekkai nagymecsetnél gyülekezett, ahol csaknem 52 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet ezen a napon – közölte a szaúdi állami média.
Vágólapra másolva!

A külföldi zarándokok közül – a hazájukból származó értesülések szerint – eddig több mint kétszázan vesztették életüket. 

A legtöbb, 144 halálos áldozat indonéz, de a szenegáli, az iráni, a tunéziai és a jordániai hírügynökségek és minisztériumok is beszámoltak több állampolgáruk haláláról. A legtöbb jelentésből az nem derül ki, hogy az elhalálozásokat hőguta vagy más, a rendkívüli hőséggel kapcsolatos megbetegedés okozta-e. A közösségi médiában viszont sokan közölték, hogy valamely családtagjuk a hőség áldozata lett a haddzson. 

mekka
Fotó: AFP / AFP or licensors

Szaúdi források szerint a hőség okozta tünetekkel idén eddig több mint 2700 zarándokot kellett ellátni az országban, az egészségügyi hatóságok azonban nem észlelték, hogy a magas hőmérséklet miatt bekövetkező halálesetek és megbetegedések kiugró számban fordultak volna elő az előző évekhez képest.

Mekkában tavaly több mint 1,8 millió zarándok járt, akiknek mintegy 90 százaléka külföldről érkezett. 

Hajj journey continues for Muslims on third day of Eid al-Adha
Mekka
Fotó: Anadolu via AFP

Sokan évekig várnak arra, hogy eljuthassanak a haddzsra, mert az engedélyeket mindig a királyság vezetése osztja ki országonkénti kvóták alapján. A hatóságok a 2023-as zarándoklaton több mint tízezer, hőséggel kapcsolatos megbetegedést regisztráltak, amelynek tíz százaléka hőguta volt.

Korábban is az eseményen számos tragédia történt. Az utóbbi években a hatóságok jelentős fejlesztéseket hajtottak végre, ennek keretében már mesterséges intelligenciát is alkalmaznak a tömeg biztonságának és zavartalan mozgásának biztosítása érdekében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!