Ettől az orosz bejelentéstől rettegett mindenki

Vágólapra másolva!
Hatból négy frontszakaszon előrenyomult az orosz hadsereg Ukrajnában az elmúlt nap folyamán, miközben három ukrán ellenrohamot vert vissza a donyecki régióban - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.
Vágólapra másolva!

Az orosz összegzés szerint az ukrán hadseregnek több mint 2300 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a frontvonalon.

A minisztérium a nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett két haditechnika- és egy lőszerraktárt, egy harckocsit, hat páncélozott harcjárművet, nyolc amerikai M777-es, két M198-as és egy brit FH-70-es vontatott tarackot, amerikai HIMARS sorozatvető négy rakétáját, továbbá 79 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást. Rosztov megye légterében lelőttek egy Ukrajnában felbocsátott léggömböt.

Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború
A 24. gépesített dandár képén 120 milliméteres aknavetővel lövik az orosz állásokat
Fotó: MTI/EPA/24. gépesített dandár/Oleh Petraszjuk

Szvetlana Petrenko, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője kedden bejelentette: Moszkva bizonyítani tudja, hogy az ukrán hadifoglyokat fogolycserére szállító orosz IL-76-os repülőgépet Belgorod közelében január 24-én amerikai Patriot rakétarendszerrel az ukrán hadsereg lőtte le. Közölte, hogy a gép lezuhanásának helyszínén testrészeket és két Patriot irányított légvédelmi rakéta részeit találták meg.

Az első rakéta robbanótöltete a szóvivő beszámolója szerint mintegy négyezer méteres magasságban, a pilótafülke előtt, felülről, bal oldalon lépett működésbe. 

A második rakéta nem érte el a célt, és megsemmisítette magát. Petrenko szerint a nyomozás most a "terrorcselekményért" felelős konkrét személyek azonosítására összpontosít.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!