Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elképesztő döntés: Ukrán neonáci katonákat töm fegyverekkel Amerika

Fotó: Roman PILIPEY / AFP
Vágólapra másolva!
A Biden-kormányzat engedélyezni fogja, hogy egy ukrán katonai egység, amelynek múltja megkérdőjelezhető, amerikai fegyvereket használhasson – közölte az amerikai külügyminisztérium hétfőn, miután feloldotta az évekkel ezelőtt elrendelt tilalmat, amelyet a csoport származásával kapcsolatos washingtoni aggodalmak miatt vezettek be, írta a The Washington Post.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet közölte, 

az ukrán Azov Brigád tagjai nyíltan ultranacionalista és neonáci nézeteket vallanak. 

Emlékeztetne, a fegyverek szállítását korábban korlátozták az egység gyűlöletkeltő ideológiához való kötődése miatt. A döntést az Azov Brigád, az egykori milícia, amely jelenleg már az ukrán nemzeti gárda része, külügyminisztériumi felülvizsgálatát követően hozták meg.

Az Azov-dandár, széles körben arról ismert, hogy kitartóan, de végül sikertelenül védte a mariupoli Azovsztal acélművet, és különösen hatékony erőként tartják számon, írja az amerikai lap.

Körülbelül egy évtizeddel ezelőtt tiltották meg nekik az amerikai fegyverek használatát, mert amerikai tisztviselők szerint rasszista, idegengyűlölő és ultranacionalista nézeteket vallottak, és az ENSZ emberi jogi tisztviselői humanitárius jogsértésekkel is vádolták a csoportot.

„Alapos vizsgálat után az ukrán 12. különleges erők Azov-dandárja átment az amerikai külügyminisztérium által végzett Leahy-ellenőrzésen” – áll az ügynökség közleményében.

Az úgynevezett „Leahy-törvény” megakadályozza, hogy az Egyesült Államok katonai támogatást nyújtson olyan külföldi egységeknek, amelyekről hitelt érdemlően megállapították, hogy súlyos emberi jogi jogsértéseket követtek el.

A külügyminisztérium közleménye szerint „nem találtak bizonyítékot” ilyen jogsértésekre.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője nem volt hajlandó megmondani, hogy mikor oldották fel a tilalmat, és azt sem, hogy az amerikai fegyverek eljutottak-e már az Azov harcosaihoz. Sem az Azov vezetése, sem az ukrán kormány nem válaszolt a kérdéseikre, írják.

A tilalom eltörlése az ukrán tisztviselők egyik legfontosabb kérése volt, akik szerint a dandár hatékonyabb lehetett volna az Azovsztal 2022-es védelme során, ha hozzáférhetett volna az amerikai fegyverekhez.

Vlagyimir Putyin orosz elnök már régóta az Azov-zászlóalj rasszista és ultranacionalista irányultságát idézi annak példájaként, hogy az ukrán katonák és kijevi vezetők neonácik. Az amerikai politika változása valószínűleg újra fel fogja éleszteni ezeket az orosz kritikákat, mutatott rá a lap.

A Magyar Nemzet emlékeztet, az Azov tavaly kihasználta új dandár státusát, és intenzív toborzási kampányt indított országszerte, amely mintegy két hónap alatt több mint ötezer új katonát hozott.

Amerikai tisztviselők szerint mivel a 2014-es Azov-zászlóalj szerkezetileg különbözik a Nemzeti Gárda részét képező mostani dandártól, a korlátozások már nem érvényesek.

- írták. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről