Bemutatjuk az ukrán neonáci erőszakszervezetet, az Azov-ezredet

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Dnipro, civil, önkéntes katonák kiképzése
DNIPRO, UKRAINE - MARCH 06: Civilian volunteers from the new group of Territorial Defense Units set up by veterans of the Azov Regiment train in a secret location in Dnipro, Ukraine on March 06, 2022. Andrea Carrubba / Anadolu Agency (Photo by Andrea Carrubba / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A 2014-es Majdan-forradalom nyomán született zászlóaljról, a kegyetlen Azov ezredről a nyugati média nagyobbrészt hallgat. Nem véletlenül: antiszemiták, neonácik, elítélt bűnözők vannak köztük - és Zelenszkij elnököt támogatják, aki viszont Amerika kegyeltje. Így persze a nyugat-európai ultraliberális média is rajong érte. Függetlenül attól, hogy alapvetően egy erőszakszervezetről van szó. Az óvatosan konzervatív Le Figaro egyébként úgy fogalmaz az Azov ezredről, hogy „ez a forradalom hevében született harcoló alakulat tökéletesen szimbolizálja az ukrán nacionalista mozgalmak és a különböző szélsőjobboldali ideológiák közötti, gyakran problémás, de nagyon is eleven átfedéseket, azonosságokat." 
Vágólapra másolva!

Az Azov katonái 2020-ban Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Az acélgyár védelmével kapcsolatban a paramilitáris alakulat több közleményt is kiadott.

Azt állították, hogy több mint 2000 orosz katonát sebesítettek meg. Állítólag. „Az ellenség azt tervezte, hogy három nap alatt elfoglalja Mariupolt..Az ellenséges repülőgépek, a több tonnás bombák és a számszerű kisebbségük ellenére a védők az ellenség és egész Ukrajna közé álltak" - azaz egész Ukrajnát védték, áll az ezred pénteki közleményében.

Civileket képeznek ki az Azov tagjai Dnyiproban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Andrea Carrubba

A 36. tengerészgyalogos gyalogos dandárt és az Azov ezredet Volodimir Zelenszkij elnök személyesen tüntette ki, parancsnokaik pedig az ország legmagasabb kitüntetését, az Ukrajna Hőse kitüntetést kapták meg.

Civilek, állítólag önkéntesek az Azov kiképzésén Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Andrea Carrubba

Sehovcov Oroszország-kutató természetesen elítéli Oroszország agresszióját, de szerinte az Azov-ezred alakulat elleni neonáci vádak nem egyszer konkrétumokra épülnek

- mondja az ismert igazgató. A

szélsőjobboldali mozgalom vezetői, köztük fő aktivistája és ideológusa Andrij Biletszkij a Majdan-forradalom idején különböző erőszakos cselekmények elkövetése miatt börtönben ültek.

Miután az új ukrán kormány szabadon engedte őket, a bűnözők önként jelentkeztek a „forradalom védelmére" amelyet szerintük az új kormányt el nem ismerő oroszbarát mozgalmak veszélybe sodortak.

– teszi hozzá Sehovcov. „Avakov rájuk támaszkodva szállt szembe azokkal a szeparatista csoportokkal, amelyeknek az ország keleti és déli részén lévő orosz nyelvű régiók elszakadásának volt a célja. Biletszkij-t nem érdekelte ezeknek az aktivistáknak az ideológia háttere: abban a kritikus helyzetben, ők álltak rendelkezésre, önkéntesként harcoltak, és ha kellett, meghaltak az országért." - mondta.

Az Ukrán Patrióták felvonulása 2014. októberében

Az Azov zászlóaljat hivatalosan 2014. május 5-én alapították meg Bergyanszkban, az Azovi-tenger ipari kikötőjében. Első parancsnoka Biletszkij lett. Tőle ered

az egység jelképe is, a horogkeresztre hasonlító heraldikai szimbólum, amelyet az 1930-as évek óta a szélsőjobboldali szervezetek gyakran használnak.

A zászlóaljba történő toborzás meglehetősen eklektikus volt és nem sokat törődtek a politikai tisztesség szempontjaival sem. Megtaláljuk közöttük a folyamatosan verekedésbe kerülő

Ukrán Patrióták katonáit vagy az erőszakos botrányokat kedvelő Dinamó Kijev futballklub huligánjait

is és vannak közöttük olyan „forradalmárok" is, akik a Majdan téren élték át a tűzkeresztséget, sőt olyanok is szép számban, akik ultranacionalista aktivisták és a Harmadik Birodalom tisztelői, azaz neonácik.

„Épp ezért sem könnyű az Azov alakulatot besorolni" – teszi hozzá Sehovcov igazgató. „Az ultranacionalista ukrán szervezetet paradox módon többségében orosz ajkúak alapították. Különböző származású és eltérő szocializációjú emberekről van szó, de összességében inkább huligánokról, semmint ideológusokról van szó. És, tegyük hozzá, a jó katona politikailag nem feltétlenül korrekt.

Az Azov zászlóalj hamar kitüntetett szerepet vállalt az Ukrajna védelméért folytatott harcokban, ugyanígy jelentős szerepet játszott Mariupol 2014 júniusi, oroszbarát szeparatistáktól történő visszafoglalásában is. A szélsőséges militánsok ezt követően alakultak át elit katonai alakulattá.

„A szovjet Vörös Hadsereg romjain"

Az Azov-ezred a Majdan téri eseményeket követően megkezdi harci egységgé átalakulását, a lázadók pedig hivatásos katonákká váltak. „2014 nyarától nagyszabású kiképzést kaptak, - mondja Sehovcov a Le Figarónak, a katonák „nyugati katonai kézikönyveket fordítottak, minden lehetséges oktatót meghívtak, és az volt a céljuk, hogy felzárkózzanak a NATO-erők szintjére és a mai helyzet alapján úgy tűnik, hogy sikeresek voltak."

Szergej Korotkih, az Azov egyik alapítója, hírszerző parancsnoka, így emlékszik vissza: „2014 áprilisában még csak körülbelül 60 önkéntesünk volt, 10 puskával és vasrudakkal felszerelkezve". Látva a Korotkiht védő izraeli Tavor támadófegyverekkel felszerelt testőröket, a különítmény jelentősen megváltozott.

Szergej Korotkih

A 47 éves, vörös kalózszakállas, zömök testalkatú Korotkih állítása szerint orosz származású, de más források szerint Fehéroroszországban született. 2014 tavaszán érkezett Ukrajnába, ahol találkozott a börtönből frissen szabadult Biletszkijjel. „Akkoriban az ukrán hadsereg még a szovjet Vörös Hadsereg romjaiból állt" – mondja, majd hozzá teszi, hogy a komoly történelmi ismeretekkel rendelkező Biletski adott ideológiai alapot az Azovnak, és segített kialakítani egy szilárd katonai szellemiséget. Így vált hatékony és modern harci egységgé az Azov" – teszi hozzá.

Korotkih egyébként tagadja, hogy neonáci mozgalomhoz tartozna.

Az Ukrán Patrióták 2014. novemberében

Anton Sehovcov szerint nem egyes azovi harcosok ideológiája határozta meg az Azov-ezred ideológiáját. Andrej Biletszkij és az általa vezetett Ukrán Patrióták mozgalom nem politizált - magyarázza. Hiába próbálta az Azov-ezredet Biletszkij saját katonai szárnyaként feltüntetni, az Azov-ezrednek már sem vele, sem más szervezettel nincsenek politikai kapcsolatai.

Az Azov tagjai 2016 októberében Kijevben Forrás: AFP via Getty Images/Genya Savilov

„Az Azov ezred egy új katonai szellemet, fegyelmet és kohéziót testesített meg" – bizonygatja Korotkih, és azzal folytatja, hogy „2014-ben Ukrajna csak egy darabja volt az egykori Szovjetuniónak, nemzeti eszmék nélkül, és hadserege éppen ennek volt a képmása. Olyan szervezetet hoztunk létre, amelyben nincs korrupció, ahol mindenkit érdemei szerint jutalmaznak. Jelenlegi parancsnokunk, Gyenyisz Prokopenko alezredes közlegényként kezdte és harci képességei miatt emelkedett fel a ranglétrán. Az Azovsztal gyárat körülvevő ezredet - köztük neonácikat, bűnözőket, futballhulligánokat - vezető főtiszt nemzeti hőssé vált Ukrajnában.