Erről a három témáról kérdezte Orbán Viktor Putyint Moszkvában - videó

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor békemissziójának második állomása Moszkva volt. Az orosz elnök és a magyar miniszterelnök pénteken a Kremlben tárgyaltak egymással. A találkozót titokban szervezték, melynek fő témája az ukrajnai helyzet volt. A magyar miniszterelnök három kérdést tett fel Vlagyimir Putyinnak. A svájci Die Weltwoche azt is kiderítette, miket.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo beszámolt: Orbán Viktor folytatta békemisszióját, és Kijev után Moszkvában tett látogatást. Pénteken a Kremlben találkozott Vlagyimir Putyinnal. 

A moszkvai békemissziójáról visszafelé tartó miniszterelnökkel pedig a svájci Die Weltwoche készített interjút, hogy kiderüljön, miről folytak a tárgyalások.

Orbán Viktor elárulta, három kérdésben is kikérte Vlagyimir Putyin véleményét
A találkozó különleges jelentőséggel bírt, kezdte a riporter a beszélgetést. Orbán nem először találkozott Putyinnal, hiszen ez már a 14. megbeszélésük volt, így már ismerik egymás mozdulatait, mint két régi teniszező.

A találkozó célja a béke megteremtése volt, és Orbán elmondta, hogy a találkozót teljes titokban szervezték, miután előzőleg Kijevben járt és találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Orbán Viktor elmondta, hogy három kérdésben is kikérte Vlagyimir Putyin véleményét:

  • A magyar miniszterelnök elsőként arról érdeklődött, hogy Putyin mit gondol a már meglévő béketervjavaslatokról és a tárgyalási formátumokról.
  • Az orosz elnököt megkérdezte arról is, hogy lehetségesnek tartja-e a tűzszünetet a béketárgyalások megkezdése előtt.
  • Valamint arról is kikérte az orosz elnök véleményét, hogy miként látja Európa biztonsági rendszerének jövőjét a háború után. 
     

A kormányfő kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy hálás Putyinnak a nyílt és őszinte megbeszélésért, de nem árulta el, hogy az orosz elnök milyen válaszokat adott a három kérdésre.

Orbán Viktor az interjúban elmondta, hogy kritikák érik, mert egyesek túl barátságosnak tartják Putyinnal.

Ezzel szemben hangsúlyozta, hogy ő a magyarok és a béke pártján áll.

Azért tárgyal Putyinnal, mert a legrövidebb utat keresi a háború befejezéséhez és a béke megteremtéséhez. A találkozó megszervezése komoly logisztikai kihívás volt, mivel az információkat titokban kellett tartani. Orbán elmondta, hogy keresztény indíttatásból cselekszik, mivel a béke morális kérdés.

A találkozón Orbán több kérdést intézett Putyinhoz: mit gondol a már meglévő béketervről, mit gondol a kínai és brazil béketervről, valamint hogy látja Európa biztonsági architektúráját a háború után. Putyin szerint a valódi tárgyalások csak mindkét fél részvételével történhetnek, és bár nem optimista a tűzszünet lehetőségét illetően, hajlandó volt megfontolni Orbán javaslatát. Orbán célja az volt, hogy közvetlen kommunikációt teremtsen az orosz vezetővel, mivel hosszú idő óta ő volt az első nyugati vezető, aki személyesen találkozott Putyinnal.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a béke elérése nem lehet bürokratikus folyamat, politikai vezetők kellenek hozzá, akik képesek újranyitni a diplomáciai kapcsolatokat és kommunikációs csatornákat. A találkozó egy fontos lépés volt ebben az irányban.

Orbán kijelentette, hogy a béke érdekében folytatja a munkát, és hétfőn újabb meglepő lépésre készül, amelyről a sajtó fog beszámolni.

Orbán szerint a béke megteremtése közös cél, amely mindkét fél számára hosszú távú megoldást kínálhat - írja a Mandiner.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!