Kiszelly Zoltán: Az Orbánék által életre hívott formáció teljesen felkavarta a brüsszeli állóvizet

2024. június 30., Orbán, Viktor, Herbert, Kickl, Andrej, Babis, Bécs, Ausztria,
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
A Mandiner arról ír, hogy Kiszelly Zoltán politológus volt a Hír TV Napi aktuális című műsorának vendége. Az elemző szerint az életünket három dolog határozza meg, ezek közül az egyik a matematika, s Orbánék új EP-frakciója esetében a matematika szabályait érdemes alkalmaznunk. Kiszelly szerint létrejöhet a blokkoló egyharmad, amivel a jövőben meg tudják akadályozni a kétharmados döntéseket. A lap arról is ír, hogy a formálódó frakcióba akár nagy nevek is csatlakozhatnak.
Vágólapra másolva!

A szakértő szerint az Orbánék által életre hívott formáció teljesen felkavarta a brüsszeli állóvizet, és egyfajta gravitációs vonzás is kialakult a formálódó frakció körül. Emlékeztetett: az alapító pártokon kívül azóta már a portugál Chega is belépett, és szakértők szerint a lengyel PiS-en kívül várhatóan a Dán Néppárt, a belga Flamand Érdek és az Észt Konzervatív Néppárt is nagy valószínűséggel belép majd az új szövetségbe – írja a Mandiner.

Kiszelly Zoltán, kiszellyzoltan
Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója
Fotó: Facebook/Kiszelly Zoltán

Nagy nevek is csatlakozhatnak

A Bloomberg arról ír, hogy előbb-utóbb akár olyan nagy nevek is csatlakozhatnak majd az új szövetséghez, mint Le Penék. „Amennyiben az ID-ből túl sokan lépnek át az új frakcióba, és a résztvevő tagországok száma hét alá csökken, akkor elképzelhető, hogy Le Pennek sem lesz más választása” – fogalmazott ennek kapcsán Kiszelly Zoltán.

A szakértő szerint nagy mozgás van most Brüsszelben. Úgy véli, Meloni és Le Pen egyelőre nem tudják biztosan, hogy pártcsaládjaikból hányan fognak majd kilépni – és csatlakozni Orbánékhoz –, ezért próbálják egyre jobban eltolni a frakciók bejelentésének határidejét.

Kiszelly szerint Orbánék frakcióalakítása azért volt rendkívül fontos, mert a függetlenek között – ahol a Néppártból való távozásuk óta voltak – kevés jogosítványuk volt az igényeiket és az érdekeiket képviselni, illetve a parlament pozícióinak elosztásánál is fontos, hogy az egyes frakcióknak hány képviselője van.

Ez egy mesterterv, amit Orbán Viktor most bemutat, hiszen a Néppárt egy csiki-csukira számított, miután nem veszítettek képviselőket, sőt pár új párt csatlakozásával még növekedni is tudtak. Arra számítottak, hogy bizonyos kérdésekben az EPP-től jobbra, bizonyos ügyekben pedig a tőlük balra elhelyezkedő frakciókkal egyezkednek majd” – magyarázta a szakértő.

Blokkoló egyharmad

Kiszelly szerint Brüsszelben azért félnek Orbánék kezdeményezésétől, mert ha összeadjuk ezeket a szuverenista, patrióta, európai realista, nemzetállamokban hívő erőket, akkor kijön a blokkoló egyharmad, amivel a jövőben meg tudják akadályozni a kétharmados döntéseket.

 

Azt látjuk, hogy az az alternatíva, amit Magyarországon a Fidesz – a magyar emberek többségének támogatásával – képvisel, már nagyon sok kérdésben Európában is egy többségi álláspont. És ha ezt a törekvést egy frakcióval is meg lehet jeleníteni, akkor a nyugati emberek is azt láthatják majd, hogy ez az irány is egy valós alternatíva"

 – fejtette ki a szakértő. 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!